Grup de 24 de turiști, blocat în Cheile Râmețului. Intervenția de salvare a durat peste patru ore VIDEO

0
Publicat:

Un grup de turişti care a parcurs sâmbătă, 24 iunie 2023, un traseu montan din Apuseni între Cheile Râmeţului şi Brâna Caprei nu a mai putut să se întoarcă la punctul de plecare în urma fenomenelor hidrometeorologice extreme produse în zonă.

Intervenția a durat mai bine de patru ore FOTO ISU Alba
Intervenția a durat mai bine de patru ore FOTO ISU Alba

„Prin SNUAU 112 a fost primit un apel de la un ghid montan cu privire faptul că, în timp ce se deplasa cu un grup de 24 de turişti din Cheile Râmeţului spre Brâna Caprei, traseul montan pe care aceştia îl parcurgeau a fost afectat ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice, nemaiputând să se întoarcă spre Cheile Râmeţului. 21 de turişti au ajuns la şcoala din satul Cheia, iar ceilalţi trei turişti, împreună cu ghidul, mai au de parcurs aproximativ 40 de minute de mers pe jos până la aceeaşi locaţie, rămânând în zona Brâna Caprei", a transmis, în cursul serii de sâmbătă, 24 iunie 2023, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

La faţa locului au fost trimise, potrivit sursei citate, următoarele forţe: un ofiţer, cinci subofiţeri, un maistru militar, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, un EPA şi o autospecială de transport personal şi victime multiple - pentru evaluarea turiştilor şi transportul acestora, de către ISU Alba, patru jandarmi şi un autovehicul, din partea IJJ Alba, iar Salvamont Alba a intervenit cu șase persoane şi două autovehicule.

Turiștii au ajuns la autospecialele de pompieri FOTO ISU Alba
Turiștii au ajuns la autospecialele de pompieri FOTO ISU Alba

Zona respectivă s-a aflat sâmbătă sub avertizare cod roşu, cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Acțiunea de salvare s-a încheiat în jurul orei 01.00, când turiștii au fost preluați si evaluați medical de către echipajele de pompieri.

Dintre cei 24 de turiști, doi (soț/soție, 59/54 ani) au avut nevoie de îngrijiri medicale aceștia prezentând stare de oboseală și slăbiciune. Turiștii au fost transportați cu microbuz ISU Alba și autospeciala de transport personal (ATPVM) către locul unde au parcate autoturismele, respectiv Valea Mănăstirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite