Elevii din Alba care au venit în ţară din Veneţia, în carantină la domiciliu pentru 14 zile şi monitorizaţi telefonic. Director DSP: „Se merge pe încredere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de elevi şi profesori a ajuns duminică noaptea la Alba Iulia
Grupul de elevi şi profesori a ajuns duminică noaptea la Alba Iulia

Elevii şi profesorii din Alba Iulia care s-au întors, duminică noaptea, dintr-o excursie din regiunea italiană Veneto, acolo unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus, au fost consultaţi, la sosirea acasă, de către medici şi au plecat apoi fiecare spre domiciliu.

Potrivit DSP Alba, liceenii vor fi monitorizaţi prin întrebări adresate telefonic, cu privire la starea lor de sănătate, în următoarele două săptămâni. De luni dimineaţa, vor fi contactaţi telefonic de reprezentanţi DSP, zilnic, timp de 14 zile, copiii fiind în carantină la domiciliu.

”Ne informează despre simptome, despre febră, cum evoluează şi, în funcţie de situaţie, vom lua atitudine în continuare. Pentru moment, toţi sunt carantinaţi la domiciliu. În cameră separate, în condiţii de izolare pe cât se poate la domiciliu. Să sperăm că nu vor fi incidente şi lucrurile merg cum trebuie”, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Daniela Dreghici Popa, potrivit Agerpres.

Reprezentanta DSP Alba a precizat că ”se merge pe încredere” în ceea ce priveşte verificarea respectării recomandărilor şi a izolării în camere. ”Teoretic, nu avem suficient personal în DSP ca să verificăm acest lucru, dar noi mergem pe încredere şi pe maturitatea părinţilor. Părinţii au o responsabilitate”, a spus aceasta.

Dreghici Popa a adăugat că le-au fost transmise părinţilor pe WhatsApp recomandările DSP, respectiv ”izolare în cameră individuală, nu cu alţi membri ai familiei, cu grup sanitar, dacă se poate, separat, cu veselă separat pentru servirea mesei, cu mâncarea servită în camera lor, unde sunt izolaţi”. Ea a subliniat că membrii grupului „nu sunt contagioşi la acest moment”, pentru că nu au locuit în localităţi aflate în carantină. Copiilor şi adulţilor care au ajuns cu autocarul la Alba Iulia li s-a luat temperatura şi li s-a adresat un set de întrebări, la sosirea în oraş. Cu excepţia faptului că erau foarte obosiţi, nu aveau alte probleme, a spus reprezentantul DSP Alba, citat de Agerpres.

autocar elevi alba

”Sunt bine, sunt extrem de obosiţi. Au oprit doar la grupuri sanitare şi cam atât. Au mâncat ce au avut în bagaje. Au folosit măşti, inclusiv la grupurile sanitare, au avut soluţii dezinfectante şi şerveţele de mână”, a declarat Dreghici Popa. În cazul în care apar simptome uşoare, vor fi internaţi într-o secţie de spital, a mai spus directorul executiv adjunct al DSP Alba, care a punctat că, pentru moment, nu este cazul.

Prefectul Nicolae Albu a precizat, de asemenea, că s-a luat măsura izolării la domiciliu a acestora. Grupul a fost format din 45 de elevi şi 6 cadre didactice de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, care era plecat în Italia de joi, unde urma să mai stea o perioadă, însă părinţii copiilor s-au îngrijorat şi au solicitat reîntoarcerea cât mai rapid în ţară. Au existat intervenţii atât la ministrul Educaţiei, cât şi la cel de Externe, prin intermediul deputatului Florin Roman, pentru ca părinţii panicaţi să obţină revenirea rapidă a copiilor în ţară. Autorităţile italiene au raportat două cazuri de infectare cu coronavirus la Veneţia.

Citiţi şi:

 

FOTO Autocarul cu elevi din Alba Iulia, venit din zona Veneto - Italia, a intrat în ţară. Medic epidemiolog: „Nu există niciun simptom“

 

UPDATE Grup de elevi şi profesori din Alba, aflat în excursie în Italia, dat în consemn la frontieră. Panicaţi, părinţii au cerut întreruperea vacanţei

 

Elevii aflaţi în excursie în Italia nu vor sta în carantină, ci vor fi izolaţi la domiciliu

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite