Dosarul ÔÇ×FiladelfiaÔÇť, restituit la DIICOT de Tribunalul Alba. Leg─âtura patronilor cu un important lider PNL

0
0
Sediu Filadelfia Group
Sediul grupului de firme Filadelfia din Bistriţa. Foto: filadelfia-group.ro

Tribunalul Alba a dispus vineri, 16 aprilie 2021, restituirea la DIICOT a dosarului ├«n care au fost trimi┼či ├«n judecat─â ┼čapte reprezentan┼úi ai grupului de firme Filadelfia din Bistri┼úa-N─âs─âud. Decizia a fost pronun┼úat─â de un judec─âtor de camer─â preliminar─â ┼či nu este definitiv─â.

ÔÇŁ├Än baza 346 alin. (3) lit. a) C.pr.pen. restituie Parchetului de pe l├óng─â ├Änalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie - DIICOT Serviciul Teritorial Alba cauza ce face obiectul dosarului penal nr. 129D/P/2012. ├Än baza art. 275 alin. (3) cheltuielile judiciare avansate de stat r─âm├ón ├«n sarcina acestuia. Cu drept de contesta┼úie ├«n termen de 3 zile de la comunicare. Pronun┼úat─â ├«n camera de consiliu ast─âzi, 16 aprilie 2021ÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n minuta hot─âr├órii instan┼úei de judecat─â.

Anterior, la termenul din 22 martie 2021, magistratul de la Tribunalul Alba a constatat nulitatea absolut─â a mai multor intercept─âri a unor convorbiri ┼či comunic─âri telefonice, intercept─âri ale convorbirilor purtate prin intermediul sistemelor informatice ┼či ├«nregistr─âri de trafic de date ┼či a dispus eliminarea acestora din dosar.

ÔÇŁDispune ├«ndep─ârtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de prob─â precum ┼či a supor┼úilor care con┼úin rezultatul m─âsurilor de supraveghere tehnic─â precum ┼či eliminarea referirilor la aceste mijloace de prob─â ┼či eliminarea red─ârii con┼úinutului acestor mijloace de prob─â din rechizitoriul nr. 129D/P/2012 din data de 27.06.2019 al Parchetului de pe l├óng─â ├Änalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie - DIICOT Serviciul Teritorial AlbaÔÇŁ, se men┼úioneaz─â ├«n minuta instan┼úei. Este vorba despre activitati ale DIICOT realizate ├«n perioada 2015 - 2019.┬á

Dosarul Filadelfia, doi ani în camera preliminară

La termenul din 22 martie, instan┼úa a constatat neregularitatea rechizitoriului sub aspectul acuza┼úiei privind s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de evaziune fiscal─â, ÔÇŁraportat la lipsa calific─ârii tipului ┼či a regimului fiscal aplicabil serviciilor comerciale presupus neeviden┼úiate ├«n contabilitatea S.C. Tabita Tour S.R.L. ┼či a locului impozit─âriiÔÇŁ. S-a solicitat DIICOT ca ├«n termen de cinci zile s─â remedieze neregularit─â┼úile actului de sesizare ┼či s─â comunice dac─â men┼úine dispozi┼úia de trimitere ├«n judecat─â ori solicit─â restituirea cauzei. ├Än 16 aprilie, completul de judecat─â a hot─âr├ót restituirea cauzei la procuror.

Dosarul a fost trimis instan┼úei ├«n iulie 2019. ┼×apte persoane cu func┼úii de conducere ├«n dou─â societ─â┼úi cu obiect de activitate transportul intern ┼či interna┼úionale de persoane au fost acuzate de constituirea unui grup infrac┼úional organizat ┼či evaziune fiscal─â.┬á Dosarul este ├«n lucru din anul 2013, c├ónd doi dintre reprezentan┼úii grupului Sighiart─âu Gavril senior ┼či Sighiartau Ioan Eugen au fost re┼úinu┼úi pentru 24 de ore, fiind, ulterior, cerceta┼úi ├«n stare de libertate.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au efectuat atunci perchezi┼úii la sediul central al firmei din Bistri┼úa-N─âs─âud ┼či la puncte de lucru din alte jude┼úe. Pe l├óng─â cei doi proprietari au mai fost trimi┼či ├«n judecat─â Sighiart─âu Gavril junior, Sighiart─âu Gelu Petric─â, Ani Tabita Mihaela, Coman Leia Eugenia ┼či Sighiart─âu Ionela Cristina. P─âr┼úi responsabile civilmente sunt firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL ┼či Plus Filadelfia Service SRL. Dosarul a fost ├«nregistrat la Tribunalul Alba ├«n 2 iulie 2019. Proprietarii firmelor sunt rude cu secretarul general al PNL, Robert Sighiart─âu.

Ce spun reprezentanţii grupului de firme

Ulterior trimiterii ├«n instan┼ú─â, reprezentan┼úii Filadelfia Group au acuzat grave nereguli ├«n administrarea probelor. ÔÇŁFiladelfia Group a cerut procurorilor DIICOT Alba, ├«n mod repetat, s─â ├«ncuviin┼úeze efectuarea unei expertize financiar-contabile, care ar fi putut demonstra nevinov─â┼úia celor acuza┼úi, ├«ns─â acest drept a fost refuzat de dou─â ori de organele de urm─ârire penale. Compania va contesta dosarul ├«n camera preliminar─â, unde va demonstra viciile de procedur─â comise pe tot parcursul acestui dosar.

├Än ciuda faptului c─â, din 2012 ├«ncoace instan┼úele de judecat─â au respins foarte multe dintre actele de procedur─â ├«ntocmite de procurori, de┼či judec─âtorii au constatat c─â nu exist─â nici m─âcar probe suficiente pentru o arestare preventiv─â, de┼či diverse sesiz─âri primite de procurori au fost infirmate chiar de cercet─ârile acestora, DIICOT Alba a luat ├«n mod inexplicabil decizia de a continua urm─ârirea penal─âÔÇŁ, se sus┼úine ├«n comunicatul transmis ├«n 2019 de Ioan Sighiart─âu, managerul general al companiei.

Transportatorul Tabita Tour a finalizat anul 2019 cu afaceri de 77,9 milioane de lei (16 milioane de euro), ├«n cre┼čtere fa┼ú─â de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finan┼úe. Cealalt─â firm─â important─â a grupului, Filadelfia SRL, a avut ├«n 2019 o cifr─â de afaceri de 69 de milioane de lei (14 milioane de euro). Cele dou─â societ─â┼úi aveau la finalul acestui an aproape 500 de angaja┼úi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Constructorul Aktor ┼či-a adus echip─â de asfaltatori din Grecia pentru a finaliza la timp lotul 2 din A10 Sebe┼č - Turda VIDEO

Ciugud, prima comună din România cu debarcader pe un râu. Cum arată investiţia din fonduri UE FOTOUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite