Dosar DNA, închis pentru prescrierea faptelor. BCR Alba a reclamat un prejudiciu de 11 milioane de euro

0
Publicat:

Un număr de 17 persoane din Alba judecate pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în procedura de acordare a unor credite bancare în valoare de peste 11 milioane de euro au scăpat ca urmare a prescrierii faptelor.

BCR Alba s-a constituit parte civilă cu peste 11 milioane de euro FOTO Adevărul
BCR Alba s-a constituit parte civilă cu peste 11 milioane de euro FOTO Adevărul

Inițial, dosarul DNA Alba Iulia trimis în judecată în 2014 a avut 28 de inculpați, dar 11 dintre aceștia, acuzați de abuz în serviciu, au fost achitați încă din 2017 după o decizie a Curţii Constituţionale din 2016 prin care a fost dezincriminată parţial această infracțiune.

Faptele incriminate în acest dosar au avut loc în perioada 2004-2010.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în RON a sumei de 11,33 milioane de euro. După 8 ani de judecată, Tribunalul Alba a constatat, prin hotărârea pronunțată în 17 octombrie 2022, că infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată este prescrisă. Implicit, a fost respinsă și acțiunea civilă a băncii.

Instanța și-a motivat hotărârea și prin aplicarea celor două decizii ale Curții Constituționale, 297/2018 și 358/2022, care au constatat că art 155 din Codul Penal este neconstituțional. Prevederile acestui articol permiteau procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, 10 angajați ai băncii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

„Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală“, arată anchetatorii.

„Încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru”

„Cele 56 de credite, acordate de Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA unui număr de 34 de debitori persoane juridice, au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric, cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Alte patru persoane, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, „au supus aceste sume unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în relaţii comerciale, le datorau unităţii bancare”. Banca este cea care a sesizat organele de cercetare prin formularea şi depunerea unei plângeri penale încă din anul 2010.

„Instanţa urmează a respinge acțiunea civilă formulată: pe de o parte, pentru faptul că faţă de inculpații trimişi în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani s-a pronuntat achitarea, iar pe de altă parte, pentru faptul că infracțiunile de fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals sunt infracţiuni de pericol, nu de prejudiciu astfel că nu există raport de cauzalitate între infracţiunile pentru care a intervenit prescripţia răspunderii penale şi paguba produsă părţii civile, astfel că nu va fi obligat niciunul din inculpați la plata prejudiciului din dosar”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, din 17 octombrie 2022. Instanța a anulat zeci de documente încheiate în fals, cum ar fi facturi, contracte de vânzare-cumpărare, de prestări servicii sau de închiriere.

DNA Alba Iulia, BCR și doi dintre inculpați au contestat hotărârea, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite