Doctori cu care Alba se mândreşte: Simion Bran, chirurgul cu pacienţi de pe trei continente
0
Medicul Simion Bran, specialist în chirurgie maxilo-facială, a câştigat aprecierea cititorilor Adevărul, a juriului de specialitate şi al redacţiei ziarului şi s-a clasat pe locul doi în campania „Doctori cu care Alba se mândreşte“. La 38 de ani este un profesionist desăvârşit.
Simion Bran a absolvit două facultăţi, de Medicină Dentară şi Medicină Generală, are un masterat în Drept şi vorbeşte mai multe limbi străine. Chirurgul Simion Bran face parte din singura echipă de chirurgie ortognatică (corectarea defectelor de poziţionare a oaselor feţei) din România şi din Estul Europei, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Clincii de Chirurigie din Cluj-Napoca. Săptămânal se deplasează şi la Alba Iulia unde lucrează în clinica privată Denta Bran, împreună cu tatăl său şi fratele său, medici stomatologi. Aici are, pe lângă locuitori ai oraşului şi din judeţe apropiate, clienţi din Europa, dar şi de pe alte continente.
Turism medical la Alba Iulia
„Medicina este tradiţie de familie. Tatăl meu şi doi unchi au fost medici. Prin urmare am copilărit în cabinetul medical şi m-am familiarizat cu acest lucru. Am absolvit facultatea de Medicină Dentară în 1998 şi Facultatea de Medicină Generală în 2003. Am făcut cinci ani de specializare în Chirurgie Cranio-Maxilofacială dintre care doi în afara ţării, cu bursă. În 2005 am devenit medic specialist chirurg maxilofacial şi în 2010 medic primar. În timpul acesta am îmbrăţişat şi cariera universitară. Sunt cadru de predare la Facultate de Medicină Dentară din Cluj-Napoca, Catedra de Implantologie, şi pofesez în cadrul Clinicii de Chirurgie“, a spus Simion Bran.
Medicul este din Alba Iulia şi susţine că probabil ar fi revenit în oraşul în care a crescut dacă nu ar fi apărut oportunitatea de a preda la facultate. Este doctor în Ştiinţe Medicale, domeniul Medicină Dentară. „Pentru un medic cel mai important lucru este să fie apreciat de pacienţi“, este unul dintre scopurile după care se ghidează Simion Bran. Prezenţa şi activitatea acestuia la Alba Iulia contribuie chiar şi la creşterea numărului de turişti în oraş. Este vorba despre turismul medical. Aceasta pentru că renumele său a trecut de mult graniţele ţării. Majoritatea pacienţilor străini sunt din Europa, dar a operat şi persoane din Filipine şi Statele Unite ale Americii.
„Avem în medie cam 15 pacienţi pe lună din străinătate. Vin fără ca să ne facem reclamă şi cred că, pe lângă motivul finanicar, contează şi calitatea actului medical. Mă refer aici la majoritatea medicilor români, care nu sunt cu nimic mai prejos faţă de ceea ce se desfăşoară acum în Europa Occidentală. Cei mai mulţi pacienţi sunt din Italia, Germania, Franţa, Austria şi Spania“, a spus medicul. Pacienţii străini vin şi stau cel puţin o săptămâna, perioadă în care care se fac atât intervenţiile chirurgicale cât şi cele stomatologice.
Operaţii unicat în estul Europei
Chirurgul este implicat în peste 10 proiecte de cerectare şi a publicat mai mult de 20 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate. Simion Bran este implicat, alături de echipa din Cluj-Napoca, în operaţii unicat în România şi chiar în esetul Europei. „Cel mai complicate sunt cele în care corectăm anomaliile craniului prin intervenţii ample în care fracturăm maxilarele cu tot cu dinţi şi le mutăm în poziţia corectă în raport cu baza craniului pentru a reda funcţia şi estetica persoanelor. Sunt intervenţii care durează 4 - 6 - 8 ore, se fac în echipă cu colectivul de la Cluj şi sunt spectaculoase. Suntem singura echipă specializată în chirurgie ortognatică din estul Europei şi singura din ţară. Şi din acest punct de vedere avem mulţi pacienţi din străinătate care vin în România să se opereze“, a mai precizat chirurgul.

Acesta a constatat şi faptul că în ultimii ani există o creşterea alarmantă a numărului de cazuri grave. „Incidenţa cancerelor este mult mai mare comparativ cu ultimul decenu al secolului XX. Accidentele de maşină, de muncă sunt tot mai frecvente. Foarte des întâlnită este boala parodontală cu consecinţe severe, adică pierderea dinţilor la vârste din ce în ce mai tinere, ceea ce presupune mult paşi de chirurgie orală. Factorii care determină această boală sunt stresul, alimentaţia, poluarea şi zestrea genetic“, a completat medicul chirurg.
Ce este Chirurgia Maxilo-Facială
Presupune tot ce însemană traumatisme ale feţei, patologie tumorală a oaselor feţei, musculaturii, tegumentelor, scheletului facial. Tratează reabilitarea completă a arcadelor dentare în condiţiile de post-traumă sau în condiţiile fiziologice de pierdere a dinţilor. Se ocupă cu tratamenul chirurgical al anomaliilor, unele congenitale cu care se nasc copii, foarte frecvente după accidentele de poluare. De asemenea, presupune tratamentul chirurgical al anomaliilor feţei şi reconstrucţia tuturor defectelor lăsate de traumă şi tumori.
Povestea medicului de pe locul 1 în cadrul campaniei "Doctorii cu care Alba se mândreşte" va fi publicată miercuri, 16 noiembrie 2011.