Descoperiri arheologice pe şantierul autostrăzii A10: morminte şi aşezări din Evul Mediu

0
0
Zona în care au fost descoperite mormintele. Foto: ziarulunirea.ro
Zona în care au fost descoperite mormintele. Foto: ziarulunirea.ro

Constructorii care lucrează la relocarea DJ 142 L, pe traseul Autostrăzii A10 Sebeş – Turda, au scos la iveală noi relicve la ieşirea din Sâncrai spre Ciumbrud.

În urmă cu 5 ani în aceeaşi zonă a fost descoperită o necropolă din Evul Mediu.

Noile descoperiri arheologice fac acum obiectul unei cercetări realizate de specialişti din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. Din echipa de cercetare fac parte arheologii Gabriel Balteş şi Cristian Florescu, cu experienţă în domeniu.

În continuarea descoperirilor făcute în anul 2016, în urma primelor săpături arheologice din acest an, din dreptul km. 40 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda, la ieşirea din Sâncrai spre Ciumbrud au fost descoperite alte 15 morminte din Evul Mediu timpuriu, dar şi 3 aşezări străvechi din aceeaşi perioadă.

Arheologul Cristian Florescu a declarat că numărul mormintelor şi locuinţelor descoperite ar putea creşte pe măsură ce săpăturile vor avansa, iar ulterior relicvele dezvelite ar putea fi supuse unor analize pentru o mai precisă datare istorică.

Pe baza raportului de cercetare întocmit de arheologi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba va putea emite certificatul de descărcare de sarcină arheologică a zonei, în vederea continuării lucrărilor la autostradă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şi-a regăsit fraţii după 26 de ani de la despărţire. Povestea Mariei, tânăra adoptată în SUA la vârsta de 2 ani

Povestea lui Vetălău, strănepotul văduvei care l-a inspirat pe Agârbiceanu în cunoscuta nuvelă Fefeleaga FOTO

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri