Cum a motivat Tribunalul Alba achitarea în dosarul DNA privind finanţarea clubului FC Unirea. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbalul a fost finanţat cu peste 11 milioane de lei din bani publici în peiroada 2005 - 2011
Fotbalul a fost finanţat cu peste 11 milioane de lei din bani publici în peiroada 2005 - 2011

Unul dintre dosarele ”grele” instrumentate de DNA Alba Iulia în ultimii ani şi care pare aproape de un final lamentabil este cel al finanţărilor acordate de Consiliul local şi Consiliul Judeţean clubului de fotbal FC Unirea. La Tribunalul Alba, instanţa a constatat încetarea procesului pe motiv că inculpaţii s-au împăcat cu cele două instituţii care a fi fost prejudiciate cu peste 11 milioane de lei.

În 8 decembrie 2014, Tribunalul Alba a constatat împăcarea părţilor şi a dipsus încetarea procesului penal în ceea ce priveşte acuzaţiile de înşelăciune. De asemenea, judecătorul l-a achitat pe Ioan Nicolae Lupu privind învinuirea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de CJ Alba şi a menţinut măsurile asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Marian Sarmeş, Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi Ioan Nicolae Lupu. Tribunalul a constatat că persoana vătămată CL Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în cauză şi a revocat măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor pentru Paul Voicu. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Alba Iulia, unde procesul începe în 11 martie 2015.

Acuzaţia principală adusă inculpaţilor este aceea de înşelăciune. Cei cinci inculpaţi sunt acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 - 2011. În total este de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul local Alba Iulia şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Alba.

Consiliul Local Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în dosar, în timp ce Consiliul Judeţean a decis să se constituie parte civilă, dar nu a indicat o sumă, lăsând la aprecierea instanţei de judecată să decidă dacă există un prejuduciu. După intrarea în vigoare a noului Cod Penal, ambele instituţii au decis să se împace cu inculpaţii recunoscând în acest mod că nu au suferit niciun prejudiciu de ordin financiar. Consiliul Local şi Consiliul Judeţean au alocat banii Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924, în care este membru fondator pe lângă cele două instituţii şi SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. Recent, Tribunalul Alba a decis intrarea în faliment a societăţii după circa doi ani de insolvenţă, perioadă în care nu s-a reuşit implementarea unui program de reorganizare.

Motivarea instanţei de judecată:

motivare dosar fc unirea.doc

   

Decizie în cauza DNA privind finanţarea FC Unirea Alba Iulia: împăcarea părţilor îi scapă pe inculpaţi de înşelăciune

Curtea de Conturi: nereguli financiare de 1 milion de euro la Primăria Arieşeni. Plăţi pentru o sală de sport care nu există

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite