Carantină din noaptea de luni spre marţi în şase localităţi din Alba. Ce restricţii sunt impuse timp de 14 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase localităţi din Alba, respectiv Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Cugir, Abrud şi Ciugud, intră în carantină din noaptea de luni spre marţi, de la ora 00.00.

Ordinele privind instituirea carantinei în cele şase localităţi, semnate de şeful DSU Red Arafat, au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în aceste localităţi, se va putea face doar din motive bine justificate. Forţele MAI locale vor organiza filtre de verificare la intrările şi ieşirile din localităţile carantinate. Măsurile au fost decise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, la propunerea DSP, avizată de INSP, pentru reducerea numărului de infectări noi COVID şi o mai bună gestionare a situaţiei epidemiologice.

Perioada de carantinare este 17-30 noiembrie, iar cei care se deplasează în afara locuinţei în localităţile vizate trebuie să prezinte autorităţilor de control, la cererea acestora, un document, în funcţie de motivul deplasării. Pentru deplasările în scop personal este necesară declaraţia pe propria răspundere completată anterior.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura olografă a declarantului. Declaraţia poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Pentru deplasările în interes profesional este necesară legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator. Pentru deplasările pe timp de noapte, se pot utiliza aceleaşi modele de declaraţii, cu specificarea intervalului orar şi a motivului deplasării.

”În contextul instituirii măsurii carantinei în localităţile Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Cugir, Abrud şi Ciugud, timp de două săptămâni, forţe de ordine din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi Poliţiei Locale vor fi mobilizate în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecţia cetăţenilor, vor fi realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident şi care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acţiona în sistem integrat atât în filtre amplasate la intrarea în/ ieşirea din localităţile carantinate, cât şi prin controale în interiorul acestora pentru a ne asigura că cetăţenii respectă toate măsurile de protecţie sanitară.

Scopul desfăşurării acestor acţiuni este de a limita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus şi cu sprijinul cetăţenilor sperăm ca la sfârşitul perioadei de două săptămâni acesta să fie îndeplinit.

Membrii comunităţii trebuie să ţină cont de faptul că, în intervalul orar 6,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situaţii prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanţă, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţii sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

O precizare importantă este cea legată de circulaţia persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, care se pot deplasa în afara locuinţei, motivat, doar în intervalul orar 10,00 – 13,00, în vreme ce persoanele cu vârsta de sub 65 de ani pot circula în intervalele orare 06,00 – 10,00, respectiv 13,00 – 20,00.

În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulaţia persoanelor numai în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie”, transmite Prefectura Alba.

MOTIVELE pentru care se poate ieşi din locuinţă, în perioada de carantină – acestea, după caz, vor trebui scrise în declaraţia pe proprie răspundere (potrivit hotărârilor CJSU Alba din 15 noiembrie)

În intervalul orar 6.00-22.00:

- în interes profesional (deplasare la/de la locul de muncă sau în interes de serviciu), inclusiv între gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi

- cumpărături de bază:

- asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, - precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale

- pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10.00 – 13.00

- pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 6.00 – 10.00, respectiv 13.00-20.00

- pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă

- deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice

- în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină

- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat

- pentru realizarea de activităţi agricole

- deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare

- îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate

- eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi

- participare la programe sau proceduri în centrele de tratament

- pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu

- alte motive justificative precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă.

În intervalul orar 22.00 – 6.00:

- în interes profesional (deplasare la/de la locul de muncă sau în interes de serviciu), inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi – este necesară legitimaţie de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator

- pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă

- deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice

Ieşirea din şi intrarea în localitatea carantinată este permisă pentru:

- persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitatea profesională în afara zonei carantinate

- persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare

- persoanele care au alte motive justificate, precum îngrijirea / însoţirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie

- persoanele care au nevoie de asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă

- persoanele cu urgenţe medicale

- transportatorii de marfă indiferent de natura transportului de marfă, de materii prime şi resurse necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi pentru aprovizionarea populaţiei

- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitare, veterinare, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, a asistenţei şi protecţiei sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentaţiei publice, comunicaţiilor şi transporturilor

Persoanele care nu au domiciliul în localitatea carantinată (şi nu se încadrează în situaţiile de mai sus) o pot tranzita, însă nu pot staţiona pe raza acesteia.

Citiţi si:  

Cinci oraşe şi o comună din Alba intră în carantină de marţi: filtre la intrările în localităţi, ieşire din casă doar cu declaraţie, magazine închise în weekend  

Sute de concedii ilegale pentru bugetari printr-o agenţie de turism din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite