Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională Alba. Elevii au avut de tratat apartenenţa unei poezii la genul liric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii clasei a VIII-a încep luni, 19 iunie, susţinerea probelor examenului de Evaluare Naţională. Peste 2.400 de candidaţi din judeţul Alba sunt înscrişi la testările care contează pentru admiterea la liceu. Primele rezultate vor fi cunoscute în 26 iunie.

UPDATE ora 10:20: La examenul de Capacitate, elevii au avut de tratat genul liric. Conform profesorilor de specialitate, exerciţiile sunt accesibile.

Subiectul 1:

- sinonime la cuvinte dintr-un text liric

- care este rolul cratimei

- alegerea unui cuvânt obţinut prin conversiune şi unul prin derivare

- extragerea a două figuri de stil din poezie

- stabilirea rimei ultimei strofe şi măsura ultimului vers.

Subiectul 2:

- demonstrarea că un text dat aparţine genului liric

- răspunsuri la întrebări pe baza unui text non-literar, de pe o revistă online

- precizarea genului şi cazului a două substantive din text şi valoarea morfologică a acestora

- funcţia sintactică a două cuvinte subliniate

- construirea unei  fraze din două propoziţii, iar una dintre ele să fie propoziţie subordonată atributivă, introdusă prin „să” - realizarea unei compuneri despre o competiţie sportivă. 

Subiecte evaluare nationala limba romana 2017 cu watermark
Subiecte evaluare nationala limba romana 2017 cu watermark

Examenul începe la ora 9.00, iar sălile vor fi monitorizate video şi audio. Potrivit IŞJ Alba, s-au înscris la examen 2.455 de elevi. În Alba, sunt 37 de centre de examen, iar lucrările vor fi corectate în alt judeţ.

La Alba Iulia, de exemplu, centrele de examen vor fi organizate la următoarele unităţi şcolare: Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu”, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, Colegiul Tehnic “Apulum” şi Liceul cu Program Sportiv.

La sesiunea de simulare a acestui examen, organizată în martie, au participat peste 2.600 de elevi din Alba. La Română, media generală pe judeţ a fost 6,02 (din 2.675 de note, 841 au fost sub 5), iar la Matematică, de 4,69 (din 2.667 de note, au fost 1.526 sub 5).

La Evaluarea Naţională 2016, patru elevi din Alba au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română, în timp ce alţi 27 de elevi au obţinut nota maximă la Matematică. După contestaţii, încă un elev, care a terminat cursurile la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, a obţinut nota maximă, la Limba şi Literatura Română.

Din acest an, sunt şi noutăţi pentru candidaţi, la admiterea la liceu. Se vor organiza doar două etape de admitere, faţă de trei, cum a fost în 2016. De asemenea, va creşte ponderea mediei de la evaluarea naţională şi va scădea cea a notelor de la clasă. Ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a. Prima etapă de admitere se desfăşoară în perioada 22 mai – 21 iulie.

   

Calendarul examenului de Evaluare Naţională:

19 iunie 2017: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017: Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017: Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017: Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Citiţi şi:

Care sunt obligaţiile poliţistului rutier faţă de şoferul oprit. „Agentul constatator nu este obligat să prezinte vreun act“

Grătarul la purtător, invenţia unui IT-ist din Alba Iulia. Are 300 de grame şi costă mai puţin de 30 de lei

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

 

Cum spiona CIA uzina de armament din Cugir şi unităţile militare din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite