Bătrâni ţinuţi în condiţii mizere în căminele Congregaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia. AJPIS propune încetarea serviciilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele trei cămine sunt 57 de bătrâni care sunt ţinuţi în condiţii mizere
În cele trei cămine sunt 57 de bătrâni care sunt ţinuţi în condiţii mizere

Angajaţii Agenţiei Judeţeane pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Alba au descoperit nereguli grave la trei cămine de bătrâni din Alba Iulia administrate de Fundaţia “Congregaţia Sf. Iosif”. Situaţia a făcut ca instituţia să propună Ministerului Muncii închiderea căminelor şi încetarea serviciilor sociale pentru cele 57 de persoane aflate în îngrijire.

În perioada aprilie 2014-ianuarie 2016, cele trei cămine pentru persoane vârstnice aparţinând Fundaţiei “Congregaţia Sf. Iosif” Alba Iulia, au făcut obiectul mai multor controale, ca urmare a unor autosesizări  şi a unor articole apărute în presă ori formulate de alte instituţii publice. Astfel, în intervalul menţionat, au fost realizate un număr de 12 misiuni de control inopinat şi de monitorizare. În urma acestor misiuni de control şi de monitorizare au fost întocmite 12 procese verbale de control, în care s-au dispus 119 măsuri, ca urmare a deficienţelor constatate.

Ultimul control a fost efectuat în perioada 8 – 28 ianuarie 2015 şi a relevant faptul că niciuna dintre măsurile anterioare nu a fost pusă în aplicare. Mai mult, inspectorii AJPIS Alba au constatat că Fundaţia “Congregaţia Sf. Iosif” Alba Iulia deşi deţine certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale în condiţiile legii şi nu a solicitat licenţa provizorie de funcţionare pentru cele trei centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, până la data de 31.12.2015, motiv pentru care, începând cu data de 01.01.2016 serviciile sociale funcţionează în afara cadrului legal.

camin congregatie alba iulia

Principalele deficeinţe constatte în urma controlului din luna ianuarie:

- Fundaţia “Congregaţia Sf. Iosif” nu dispune în cele trei centre rezidenţiale, de o structură de personal suficientă, capabilă să asigure activităţile şi serviciile acordate. Furnizorul trebuia să asigure o structură de personal formată din cel puţin 22,5 membri, existând doar 7 angajaţi, 4 voluntari şi o persoană cu contract de prestări servicii.

- Referitor la calificarea personalului, s-a constatat că această condiţie nu este îndeplinită de 3 angajaţi care ocupă postul de îngrijitor. Pentru un număr de 51 de beneficiari beneficiari nu este stabilit gradul de dependenţă. Niciunul din cei 11 beneficiari care a fost admis în centrul rezidenţial înainte de anul 2015, nu a fost reevaluat din punct de vedere socio-medical, la termenul de un an.

- Căminele pentru Persoane Vârstnice nu deţin spaţii adecvate activităţilor zilnice comune la care să participe beneficiarii centrelor (cameră de zi/odihnă sau de socializare), ci doar spaţii improvizate în holuri şi/sau săli pentru servirea mesei, care nu sunt amenajate corespunzător. În două din cele trei centre nu există spaţii pentru servirea mesei, astfel încât, inclusiv asistaţii care pot să se deplaseze, sunt nevoiţi să servească masa în dormitoare sau la pat.

camin congregatie alba iulia

- În ceea ce priveşte, spaţiile pentru pregătirea hranei, la centrul situat pe str. Dr. Aurel Vlad, bucătăria nu corespunde din punct de vedere structural şi funcţional. Până la data controlului hrana beneficiarilor a fost preparată fără ca acest centru să deţină autorizaţie sanitar-veterinară.              

- Nu sunt întocmite liste de alimente din care să rezulte respectarea meniului zilnic de hrană stabilit şi cuantumul valoric al acestuia (16,6 lei/beneficiar/zi), situaţie în care nu se poate verifica respectarea nivelului zilnic de hrană. În data de 08.01.2016, în cadrul controlului s-au identificat produse alimentare cu valabilitate expirată din luna decembrie 2015 (margarină: 2 cutii, budincă cu vanilie: 2 cutii, conservă ţelină : 8 borcane), care urmau să fie folosite în alimentaţia beneficiarilor. 

- Fundaţia „Congregaţia Sf. Iosif” Alba Iulia nu oferă condiţii de menţinere a igienei personale a beneficiarilor şi a colectivităţii în care trăiesc aceştia. Căminele pentru Persoane Vârstnice ale fundaţiei nu aplică programe de curăţenie şi dezinfecţie/deratizare adecvate pentru toate spaţiile pe care le deţine, conform normelor legale în vigoare; spaţiile nu sunt zugrăvite etc.- Dormitoarele nu asigură un spaţiu de 6 mp/beneficiar, dotarea cu mobilier este minimă şi constă într-un pat, o noptieră şi o masă cu 1 scaun, iar temperatura ambientală la data controlului era de aproximativ 16-17 grade C.

camin congregatie alba iulia

”Având în vedere deficienţele constatate cu ocazia controlului din luna ianaurie 2016, cât şi cele constatate în perioada 2014-2015, referitoare la insuficienţa personalului şi a calificării acestuia, la modul de admitere a beneficiarilor în serviciile sociale (fără documentaţia specifică/documentaţie incompletă), modul de planificare şi monitorizare a serviciilor furnizate, mediul de viaţă (hrană, condiţii de locuit, asigurarea asistenţei medicale), coroborat cu neimplementarea măsurilor şi nerespectarea termenelor limită stabilite pentru remedierea neregulilor constatate în rapoartele de control şi monitorizare am solicitat Ministerului Muncii încetarea definitivă a serviciilor sociale pentru cele trei cămine pentru persoane vârstnice”, a spus Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba. Închiderea căminelor însemană că cei 57 de bătrâni trebuie preluaţi de către alte structuri de protecţie socială.

FOTO VIDEO Alimente expirate, spaţii murdare şi neîncălzite la căminele de bătrâni ale Congregaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia

 

Carne expirată de 9 ani şi fructe congelate în pungi de pampers la centrele de bătrâni ale asociaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite