Alba: FOTO Mierea cu hrean şi rapiţă, sortimente exclusiviste la Târgul apicol de la Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul mierii de la Blaj reuneşte 120 de apicultori din ţară şi străinătate. Ediţia din acest an a fost deschisă de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Apicultorii care şi-au expus mierea şi produsele din miere la Târgul de la Blaj provin atât din ţară, cât şi din Ungaria, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Turcia, Grecia şi Franţa.

Cum oferta comercianţilor a fost una generoasă şi diversificată, nici clienţii produselor bio nu s-au lăsat aşteptaţi. Câteva sute de oameni s-au înghesuit printre standuri încă de la deschidere.

Unele persoane au venit la târg cu lista de cumpărărturi. „Mi-am luat de la acest târg un borcan cu miere. Am fost şi la standul cu produse cosmetic pe bază de miere, de unde am luat o cremă cu 5 lei. Sunt mulţumită“, a declarat Mariana Iosif, de 30 de ani.

image

„Anul trecut producţia a fost mai slabă din cauza ploilor. Preţul kilogramului de miere a crescut, în medie, cu 5 lei“, a punctat Rodica Isăilă, unul dintre producătorii de miere.

Miere cu rapiţă şi nuci

Pe lângă mierea de salcâm şi cea polifloră, apicultorii au venit şi cu sortimente exclusiviste: cu hrean, rapiţă, cătină şi nuci.

image

„Am toate sortimentele de miere, chiar şi miere de rapiţă, care este mai puţin cunoscută la noi şi care ajută la scăderea colesterolului. Avem şi miere cu cătină, produs recomandat pentru creşterea imunităţii“, a spus aniVirgil Rădăiaş din Ploieşti.

„Noi avem sortimente de miere cu hrean, care este foarte bun pentru cei ce suferă de astm“, a completat Rodica Isăilă, din Blaj, care produce miere de 22 de ani.

image

Un alt comerciant din Blaj a venit la târg cu produse din Tibet. „Am adus la târg un produs din Tibet, goji, ce conţine de 500 de ori mai multă vitamina C decât citricele.

image

Se vinde cu 15 lei suta de grame“, a spus Viorica Mercurian, apicultor din Blaj.

„România exportă între 8.000-12.000 tone de miere anual. Majoritatea cantităţilor ajung în Uniunea Europeană, dar avem cereri şi pentru SUA şi Kuveit. La noi în ţară sunt cam opt mari exportatori“, a declarat Traian Dobre unul din cei mai mari exportatori de miere la noi.

image

Printre standuri s-a aflat şi Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. „Am fost prezent la acest târg şi anul trecut. Participăm la o realizare pentru un domeniu de vârf a ceea ce înseamnă activitatea de producţie agricolă din România, cel al creşterii albinelor. Este un sector foarte important pentru dezvoltarea economiei, trebuie să-l susţinem“, a punctat Valeriu Tabără. 

Expoziţie cu echipamente apicole

Firme de profil din România şi străinătate au venit la târg cu echipamente şi utilaje. Oamenii s-au arătat interesaţi de centrifuge, dar şi de echipamente de stors mierea şi chiar de stupi.

image

„Mi-am luat o centruifugă pe care am dat aproape 5. 000 de lei, este un preţ bun pe piaţă, dar mare pentru buzunarele noastre“, a explicat Dan Colceriu, unul dintre cumpărători, venit din Sighişoara. Cele mai performante pot ajunge şi până la 8.000 de lei.

image

Târgul apicol din central Blajului rămâne deschis şi vineri, până la ora 18.00.  Toţi copii de grădiniţă şi de şcoală primară sunt invitaţi, după ora 12.00,  să guste din miile de mostre de miere, pregătite de organizatori.


 

image

Preţuri la Târgul mierii:

Miere de salcâm 1 kg - 25  lei, miere polifloră 1 kg - 20 lei, fagure cu miere 1 kg - 15 lei, miere cu mană şi minerale, cu nuci, hrean sau propolis, 1 kg - 30 lei; polen 1 kg –100 lei.    




image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite