Alba: Concedieri colective la primăriile Jidvei şi Poşaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria din Jidvei şi-a înjumătăţit numărul de salariaţi.
Primăria din Jidvei şi-a înjumătăţit numărul de salariaţi.

Primăria din comuna Jidvei şi-a înjumătăţit numărul de salariaţi de la începutul lunii noiembrie.  Primarul  spune  că a fost obligat  să stabilească sarcini în plus pentru angajaţii rămaşi, pentru a putea lucra într-un ritm normal. Primăria Poşaga va trebui să se descurce cu 10 salariaţi, faţă de 30 câţi avea până acum.

Administraţia locală din Jidvei avea până la sfârşitul lunii trecute 61 de salariaţi. Conform noi organigrame, stabilită  în raport cu numărul de locuitori, primăria a fost obligată să-şi înjumătăţească  personalul. „ După noua organigramă noi am rămas cu 31 de salariaţi, faţă de 61, câţi aveam până acum. În primărie avem doar 7 funcţionari, restul sunt personal contractual,  paznici, om de serviciu “, a explicat Nicolae Nemeş, primar comuna Jidvei.

Sarcini în plus pentru angajaţii rămaşi

Primarul susţine că  angajaţii rămaşi trebuie să acopere şi golul lăsat la registrul agricol, serviciul social şi contabilitate, odată cu concedierea colectivă. „ Noi suntem o comună cu 5.800 de locuitori, avem de rezolvat foarte multe probleme legate de agricultură, atât muncă de birou, cât şi în teren, comuna este răsfirată, cu sate îndepărtate de centrul localităţii.  Colegii care au rămas trebuie să facă şi munca celor care au fost disponibilizaţi. Am fost obligat să sporesc atribuţiile colegilor mei“, a precizat Nicolae Nemeş, primar comuna Jidvei.

Maria Jidveian răspunde de 14 ani de compartimentul de stare civilă din primăria Jidvei. Din această lună se va ocupa şi de probleme care ţin de serviciul social şi chiar de contabilitate.

Maria Jidveian răspunde de probleme de stare civilă,  sociale şi chiar de contabilitate

„ Trebuie să mă adaptez la situaţie. Paradoxal , acum am un salariu mai mic cu 25 de procente, dar am primit multe  atribuţii în plus, trebuie să mă ocup şi de persoanele cu handicap, dar şi de probleme care ţin de contabilitate “, a mărturisit Maria Jidveian, referent la primăria  Jidvei.

Economie de 5.000 de lei pe lună

Administraţia din Poşaga, comună cu 1300 de locuitori,  a disponibilizat aproape 70 la sută din personal. „Noi am rămas acum cu doar 10 salariaţi, faţă de 30 câţi aveam până acum.  Ca să ne descurcăm trebuie să muncim cel puţin dublu, asta ca să ţinem pasul cu problemele din cele şapte sate care compun comuna. Am rămas descoperiţi la urbanism, asistenţă socială şi administrarea teritoriului. După disponibilizări facem o economie lunară la fondul de salarii de cel mult 5.000 de lei“, a declarat Ioan Botaş, primar comuna Poşaga.

Doar patru primării din Alba au făcut până acum disponibizări.  „Noi am primit notificări de la Primăria Sebeş, care a renunţat în septembrie la 34 de salariaţi şi Primăria Lupşa, care a disponibilizat 12 salariaţi. În octombrie am fost înştiinţaţi de administraţiile din Jidvei şi Poşaga, care au renunţat, în total,  la 50 de angajaţi“, a precizat Corneliu Engi, director AJOFM Alba.


În total, în Alba, urmează să fie concediaţi până la sfîrşitul anului 133 de salariaţi din cele 78 de administraţii locale.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite