Afacerist abonat la bani publici, salvat de închisoare de CCR. Zeci de documente falsificate pentru bani europeni

0
Publicat:

Un „combinator” de bani publici, judecat pentru fraudă din fonduri europene, a fost salvat de Curtea Constituțională de închisoare. Acesta, împreună cu un fost asociat, trebuie să plătească, însă, daune de aproape 1,1 milioane de lei.

Unul dintre proiecte viza reabilitarea Palatului Cultural din Lupeni FOTO freedomhouse.ro
Unul dintre proiecte viza reabilitarea Palatului Cultural din Lupeni FOTO freedomhouse.ro

Cristian Ioan Samson a fost trimis în judecată, în 2020, de către DNA Alba Iulia, pentru cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Alături de acesta a mai fost judecat Marius Chirică, ambii fiind reprezentanți ai SC Project Expert Association SRL. Samson a mai avut contracte de consultanță pe bani publici și la Medgidia, Pitești și Panciu.

Potrivit DNA, în perioada 2011- 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi, etc.). În total, cei doi au falsificat 70 de documente.

Fapte prescrise, dar prejudiciul trebuie plătit

Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării. Prin aceste demersuri, societatea Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei.

Cei doi inculpați au scăpat de o condamnare penală ca urmare a unei decizii a CCR din 2022 privind neconstituționalitatea articolului din Codul de Procedură Penală privind întreruperea termenelor de prescripție de către procurori.

Astfel, în 22 februarie 2024, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, dar i-a obligat pe afaceriști să achite, în total, aproape 1,1 milioane de lei către primăriile din Lupeni și Băile Herculane, respectiv către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În cazul lui Cristian Ioan Samson, prejudiciul se ridică la 675.000 de lei, iar pentru Marius Chirică - 410.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite