Ziua de 19 noiembrie, declarată oficial Ziua Bărbaţilor. Deputaţi: „Un prilej de a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 8 Martie a fost declarată oficial de Camera Deputaţilor ca fiind Ziua Femeii, în timp ce Ziua Bărbaţilor va fi celebrată pe 19 noiembrie. Aleşii au precizat că „sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe”, dar şi de a promova „modelele masculine bune”.

Legea a fost adoptată miercuri cu 204 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 63 abţineri, urmând să fie trimisă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de cinci senatori de la PSD şi PNL care au precizat că autorităţile administraţiei publice pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaţilor”, arată Mediafax.

Potrivit Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputaţilor, propunerea legislativă „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştienţizare prin concilierea vieţii de familie cu cea personală. Sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe”. 

Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat că PNL va susţine această propunere pentru că liberalii cred că relaţiile dintre bărbaţi şi femei pot fi mai bune.

„În primul rând, m-a frapat un lucru, că iniţiatorii sunt barbaţi şi nu femei. Deci, nişte colegi senatori s-au simţit discriminaţi că nu au o o lege a bărbatului în România şi, iată că, astăzi discutăm în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizonală (acest proiect de lege-n.r.). apoi, m-a mai frapat un lucru, că în Senat această propunere legislativă a fost respinsă. Vă spun că PNL va votat această propunere legislativă pentru că PNL crede în familie şi crede că relaţiile dintre bărbaţi şi femei pot fi mai bune şi prin această dată de 19 noiembrie, drept Ziua Bărbatului, începutul iernii şi 8 martie, final de iarnă, început de primăvară, Ziua Femeii”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, de la tribuna Parlamentului.

Pe de altă parte, deputatul PSD Petre Daea a menţionat că nu are nevoie de de o recompensă cum este ziua de 19 noiembrie şi că nu este nevoie de o lege ca ziua de 8 Martie să fie Ziua Femeii pentru că este „legea sfântă în sufletul fiecăruia”.

Motivele care au stat la baza acestui proiect de lege

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „în contextul în care vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi celebrarea zilei femeii, puţine persoane cunosc însă faptul că există şi o zi internaţională a bărbatului”, celebrată în data de 19 noiembrie, în aproape 60 de state.

Potrivit iniţiatorilor instituirea Zilei Internaţionale a Bărbaţilor are ca scop şi promovarea modelelor pozitive de sex masculin, „nu doar vedete de cinema şi bărbaţi din sport, dar, oameni de zi cu zi din clasa de lucru care trăiesc vieţi decente, cinstit”.

De asemenea, un alt argument este nevoia de a discuta despre sănătăţii bărbaţilor şi bunăstarea socială, emoţională, fizică şi spirituală, pentru a evidenţia discriminarea împotriva bărbaţilor, în domeniile serviciilor sociale.

Cei cinci senatori sunt Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) şi Ioan Iovescu (PPDD).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite