Yoga întăreşte memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care recurg la şedinţe de meditaţie au o putere mai mare de concentrare şi o mai bună viteză de reacţie Oamenii de ştiinţă consideră că prin această formă de

Persoanele care recurg la şedinţe de meditaţie au o putere mai mare de concentrare şi o mai bună viteză de reacţie

Oamenii de ştiinţă consideră că prin această formă de antrenament mental se pot realiza cu o mai mare uşurinţă exerciţii care suscită intelectul.

Problemele de concentrare şi lapsusurile care apar în timp ce rezolvaţi cuvinte încrucişate pot fi combătute cu ajutorul meditaţiei şi exerciţiilor de yoga, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea John Moores din Liverpool, citaţi de DailyMail.

În timpul analizelor aceştia au observat că persoanele care recurg la şedinţe de meditaţie au o putere mai mare de concentrare, dar şi o mai bună viteză de reacţie, în comparaţie cu cele care nu practică astfel de exerciţii mentale menite să întărească puterea cognitivă.

De asemenea, oamenii de ştiinţă consideră că prin această formă de "antrenament mental" se pot realiza cu o mai mare uşurinţă exerciţii care suscită intelectul, precum puzzel, sudoku sau cuvintele încrucişate.

Metodă de ascuţire a simţurilor

În timpul şedinţei de meditaţie, oamenii au fost sfătuiţi să se concentreze asupra unui singur lucru - propria respiraţie. De asemenea, au fost învăţaţi să evite distragerea atenţiei pentru a fi mai conştienţi de propriul corp şi de tot ceea ce îi înconjoară, pentru a ajunge să recepteze sunete, mirosuri, pe care altfel le-ar fi trecut cu vederea. Toate aceste exerciţii sunt menite să dezvolte simţurile.

În timpul studiului, cercetătorii au comparat abilităţile mentale ale unui grup de 25 de oameni obişnuiţi cu cele ale unui grup similar de voluntari care practicau regulat exerciţiile de meditaţie şi yoga.

Voluntarii au fost supuşi mai multor teste destinate măsurării acurateţei, a concentrării şi a vitezei de reacţie.
"Am descoperit că oamenii care meditează au obţinut cel mai bun punctaj la aceste teste, deoarece au avut o viteză mai mare de reacţie, au făcut mai puţine erori şi nu le-a fost distrasă atenţia", a explicat dr. Peter Malinowski, coordonator al studiului.

Testarea vitezei de reacţie

Unul din testele la care au fost supuşi voluntarii a constat în prezentarea unei liste cu nume de culori (roşu, galben, verde), printate pe cartonaşe de culori diferite de cuvântul tipărit pe ele. Aceştia au fost nevoiţi să spună, contra cronometru, numele culorii cartonului pe care erau tipărite cuvintele. Acest test este recunoscut pentru dificultatea sa deoarece creierul are tendinţa de a citi mai degrabă cuvântul tipărit pe cartonaş, decât să identifice culoarea cartonaşului.

Potrivit dr. Malinowski, persoanele care apelează la metode de antrenare a creierului precum meditaţia sunt mai ferite de erori şi mai capabile să se concentreze fără a se lăsa perturbate de ceea ce se întâmplă în jur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite