Vânzările de PC-uri, pe tobogan: minus 64% în trimestrul al II-lea - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de PC-uri, pe tobogan: minus 64% în trimestrul al II-lea - Revista presei economice
Vânzările de PC-uri, pe tobogan: minus 64% în trimestrul al II-lea - Revista presei economice

Presa economică de azi scrie despre scăderea vânzărilor de PC-uri, datoria externă a României sau titlurile MFP. Printre alte subiecte, falimentul anului în SUA sau joburile din hipermarketurile bucureştene.

Vânzările de PC-uri, pe tobogan: minus 64% în trimestrul al II-lea. Vânzările de calculatoare personale au scăzut şi în trimestrul al doilea al acestui an, cu 64%, comparativ cu perioada similară din 2008, cel mai mare declin fiind marcat de desktopuri, piaţă care s-a contractat cu aproximativ 78%, relevă studiul companiei de cercetare a pieţei International Data Corporation (IDC). Mai mult de trei sferturi din PC-urile livrate în intervalul aprilie-iunie au mers către consumatorii individuali şi către companiile mici, în timp ce sectorul guvernamental şi cel al educaţiei au acaparat numai 4% din vânzări. De altfel, absenţa proiectelor publice a fost motivul principal pentru care piaţa a înregistrat un declin atât de mare în primele două trimestre, scăderea din primele trei luni fiind şi ea de 65%, conform Business Standard.

Datoria externă a explodat şi amanetează viitorul financiar al ţării. Creşterea accelerată a datoriei externe întreţine presiunile de depreciere a leului din cauza efortului de rambursare/refinanţare. Datoria externă a Romaniei pe termen mediu şi lung a explodat de la o pondere în Produsul Intrern Brut (PIB) de 30% în 2007 la 50% în prezent, ajungând la un maxim istoric de 57 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie. Principalul motor de creştere devine nevoia de finanţare a deficitului bugetar galopant, care înghite de-a valma bani de la bănci, de la FMI, UE si de pe piaţa internaţională, scrie Ziarul Financiar.

Titlurile MFP în euro sunt atractive la 5,25%.  Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 447 milioane euro, cu 50% mai mult decât au cerut prin emisiunea de obligaţiuni denominate în moneda europeana şi destinate pieţei locale. Succesul emisiunii confirmă atractivitatea ratei dobânzii, de 5,25%, la patru ani.  Aceeşi valoare o are şi pragul minim al estimărilor analiştilor consultaţi de Business Standard în privinţa costului următoarei emisiuni în euro, de obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro, destinate pieţei externe. Astazi este termenul pănâ când bancile de investiţii străine îşi pot confirma intenţia de a concura pentru poziţia de manager principal al acestei emisiuni.

Falimentul anului în SUA: "Colonial BancGroup".  Operaţiunile băncii americane "Colonial BancGroup" Inc. au fost închise de autorităţile de reglementare din SUA la finele săptămânii trecute şi preluate ulterior de "BB&T" Corp., în cadrul celui mai mare faliment local înregis­trat după colapsul "Washington Mutual" Inc., în 2008. Depozitele şi sucursalele "Colonial", a doua bancă din Alabama, au fost transferate către "BB&T", instituţie cu sediul în Carolina de Nord. Afacerea a fost intermediată de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), autoritatea de reglementare a domeniului, conform Bursa.

Hipermarketurile au 1.400 de joburi noi în Capitală. Reţelele Cora, Real şi Selgros recrutează aproximativ 1.400 de oameni pentru deschiderile din ultimele trei proiecte comerciale anunţate pentru acest an în Capitală, Sun Plaza, Cotroceni Park şi parcul de retail din Valea Cascadelor. Pentru fiecare pozitie deschisă pentru lucrători comerciali, retailerii primesc în medie 5-6 aplicaţii, în timp ce pentru joburile de specialişti în sectorul alimentar, care în anii trecuţi erau foarte greu de ocupat din cauza lipsei de personal calificat disponibil, se bat ţi 140 de persoane, majoritatea foşti angajaţi din restaurante sau hoteluri, potrivit datelor din piaţă citate de Ziarul Financiar.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite