Un plămân sănătos şi vesel, creaţia pacienţilor şi a doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabloul pictat de pacienţi şi de medici
Tabloul pictat de pacienţi şi de medici

Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) a fost marcată la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” printr-un desen inedit pe pereţii instituţiei.

Pacienții și medicii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și-au pus la încercare talentul azi pentru a desena, pe unul din pereţii spitalului, un tablou de 2 x 2 metri ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plamân sănătos. Acesta va fi expus permanent în holul de la intrarea în Institut. Aşa a fost marcată Ziua Internaţională a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), care se serbează în fiecare an pe 16 noiembrie. Tema evenimentului de azi a fost „Un singur pas îți taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!”.
Prin demersul lor, medicii de la Institutul „Marius Nasta” au dorit să transmită cât de importantă este o relație apropiată a doctorilor cu pacienții și faptul că această boală cronică, mult subdiagnosticată, poate fi ținută sub control dacă este depistată din timp și dacă este tratată adecvat.
Cum se manifestă BPOC
În multe cazuri, din lipsa de informare, persoanele care suferă de BPOC cronică ignoră principalele simptome (oboseala, dificultatea la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea), considerându-le un dat al vârstei sau al stilului de viaţă. Un test simplu ca spirometria este suficient pentru stabilirea diagnosticului, iar depistarea precoce oferă pacientului posibilitatea de a se bucura de libertate de respiraţie şi o calitate ridicată a vieții, atât timp cât urmează constant tratamentul prescris. 
BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi. Deşi fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienţii afectaţi, boala se poate manifesta de asemenea şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite