Un gheţar uriaş ar putea lovi Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aisbergurile din apropierea coastelor reprezintă un mare pericol pentru comunităţi
Aisbergurile din apropierea coastelor reprezintă un mare pericol pentru comunităţi

Un aisberg de aproape 20 de kilometri lungime şi de peste 5 kilometri lăţime se apropie de coasta australiană de vest. Imaginile surprinse de un satelit arată că „mamutul“ de gheaţă se află în prezent la circa 1.600 de kilometri de zona continentală, avertizează oamenii de ştiinţă.

Specialiştii în glaciologie din Australia spun că, într-un scenariu pesimist, gheţarul gigantic ar putea să izbească continentul, generând un cutremur de magnitudine ridicată. Numit de oamenii de ştiinţă B17B, aisbergul este de două ori mai mare decât portul celui mai mare oraş australian, Sydney.

Gheţarul s-a desprins de banchiza Ross, de pe continentul Antarctica, în urmă cu zece de ani, şi a migrat pe distanţe de mii de kilometri, fiind împins de curenţi şi de vântul puternic. Prin anul 1999, avea un volum de trei ori mai mare decât cel actual, potrivit specialiştilor.

Încălzirea climei e de vină

Cercetătorul australian Neal Young se arată optimist şi spune că este foarte puţin probabil ca scenariul de mai sus să se şi întâmple.

„Deoarece apele se încălzesc tot mai mult, este posibil ca aisbergul să-şi reducă dimensiunile şi să se rupă în bucăţi mai mici. Cu toate acestea, micii gheţari formaţi ar putea constitui un pericol pentru vasele care navighează în apropierea ţărmului. Young adaugă faptul că, în contextul schimbărilor climatice, riscul ca ţărmurile continentelor să fie lovite de aisberguri enorme ar putea deveni din ce în ce mai ridicat.

„În ultimile săptămâni au fost observaţi mai mulţi gheţari de dimensiuni mari în apropierea Australiei şi a Noii Zeelande, dar niciunul nu se compară cu B17B", a mai spus Young.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite