STUDIU Şi asistenţii medicali dau şpagă în schimbul unor servicii de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi asistenţii medicali dau şpagă atunci când sunt bolnavi, relevă un studiu FOTO Adevărul
Şi asistenţii medicali dau şpagă atunci când sunt bolnavi, relevă un studiu FOTO Adevărul

Cel mai recent studiu al Centrului de Sănătate Publică şi Politici de Sănătate (CSPPS) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca arată că nu doar pacienţii români dau şpaga la medic atunci când ajung în spital. Chiar şi asistenţii medicali au fost puşi în situaţia de a da bani în plic colegilor atunci când aceştia sau rudele acestora au trecut prin episoade de boală, susţin specialiştii.

Aşadar, asistenţii medicali care au participat la studiu au declarat că au fost puşi în situaţia de a da şpagă atunci când aceştia sau rudele acestora au trecut prin episoade de boală. În ansamblu, atât pacienţii cât şi angajaţii din sistem se declară împotriva plăţilor informale, deşi consideră că acestea cresc calitatea serviciilor medicale.

De altfel, participanţii la studiu consideră că plăţile informale sunt „o rutină în sistemul de sănătate din România”, după cum se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii. Aproximativ 17% din cei care au luat parte la cercetare au dat şpagă sau li s-a cerut şpagă în ultimele 12 luni atunci când au accesat serviciile sistemului sanitar românesc.

Bucureştenii, şpagă de 25 de milioane de euro în 2012

Un alt studiu, „Bucureştenii şi Sănătatea”, derulat de sociologii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), arată că peste 70% dintre bucureşteni spun că a da bani sau cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu este un act de corupţie. Ca urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Capitală este de aproape 25 de milioane de euro.

35% dintre locuitorii Capitalei care dau bani doctorilor spun că fac asta pentru a fi îngrijiţi cu atenţie, 22% spun că dau bani pentru a fi trataţi mai bine decât alţi pacienţi, în timp ce 18% dau şpagă considerând că medicii sunt prost plătiţi şi că merită mai mult.

Mai mult, 72% dintre participanţii la studiu susţin că „a da cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu reprezintă un act de corupţie”, în timp ce 89% dintre ei susţin că dacă un medic sau o asistentă solicită bani de la pacienţi se fac vinovaţi de acte de corupţie.

Astfel că, peste 70% dintre bucureşteni sunt de părere că ar trebui sancţionaţi doar acei medici care condiţionează acordarea asistenţei medicale de primirea unor bani sau cadouri, în timp ce doar 23% sunt de părere că toţi medicii care primesc şpagă ar trebui sancţionaţi.

Cercetarea a relevat că plăţile informale din sistemul medical din Capitală făcute anul trecut se situează în jurul valorii de 25 de milioane de euro. „Asta înseamnă peste 10 euro pe an plătiţi în plus de fiecare adult din Capitală”, susţine Stoica.

Un medic a primit, anul trecut, în medie 688 de lei pentru o interventie chirurgicală

Cei care obişnuiesc să dea bani sau cadouri medicului de familie, îi lasă acestuia cam 34 de lei în medie, în timp ce persoanele care au fost internate anul trecut fără să fi suferit vreo intervenţie chirurgicală spun că i-au dat medicului în medie 273 de lei, în timp ce asistentele au primit 57 de lei, iar infirmierele 30.

În schimb, bucureştenii care au suferit o intervenţie chirurgicală într-un spital din Capitală susţin că i-au dat, în medie, medicului care i-a operat 688 de lei, în timp ce medicul anestezist a primit 270 de lei, iar asistentele câte 100 de lei. Pentru o intervenţie chirurgicală, infirmierele au primi în medie 72 de lei.

Potrivit studiului, pe lângă îngrijorarea legată de starea de sănătate, 22% dintre bucureşteni nu pot dormi noaptea gândindu-se la viitorul copiilor, iar 13% sunt cel mai îngrijoraţi din cauza veniturilor.  În plus, peste 40% dintre participanţii la studiu au spus că în ultimul an s-au simţit trişti, deprimaţi sau fără chef de viaţă, iar aproapte jumătate dintre ei spun că au probleme cu greutatea corporală.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 906 persoane adulte din Bucureşti, iar interviurile pentru cercetare au fost făcute faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%.

Nicolăescu, despre şpaga din Sănătate: „Nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România!”

Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.

Adevărul despre România: doi români din trei dau şpagă la doctor

Românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate, însă apreciază medicii români. Aşa arată barometrul din această lună, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite