Statele producătoare de gaze au adoptat carta Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze Naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat carta noului Forum al Ţărilor Exportatoare de Gaze Naturale, care va avea sediul social la Qatar, a anunţat marţi ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko, informează AFP, citată de NewsIn.

"O nouă organizaţie s-a născut azi. Carta a fost adoptată, iar sediul social va fi în Qatar", a declarat Şmatko, la ieşirea de la o reuniune de la Moscova a miniştrilor energiei din principalele ţări exportatoare de gaze naturale.

Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze Naturale a fost până în prezent o organizaţie informală care îi reunea pe unii dintre marii deţinători de rezerve de gaze naturale din lume. Forumul nu este, însă, comparabil cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC),care este un adevărat cartel, cu statut şi ale cărui decizii trebuie respectate de fiecare stat membru în parte.

Premierul rus Vladimir Putin avertiza, marţi, statele importatoare de gaze naturale că preţul hidrocarburilor ar putea creşte, cu ocazia forumului de la Moscova al principalilor producători mondiali, care dădeau semnale că ar putea crea un "OPEC" al gazelor, potrivit AFP.

"Epoca resurselor energetice ieftine, a gazelor naturale ieftine, se apropie de sfârşit, în pofida problemelor financiare pe care le cunoaştem", a spus Putin.

"Criza financiară şi criza economică care a urmat au devenit provocări serioase pentru sectorul mondial al gazelor naturale şi petrolului", a adăugat şeful guvernului rus.

"Din august până în noiembrie, preţul petrolului a scăzut de aproape patru ori", în condiţiile în care "taxele pentru exploatarea, producţia şi transportul gazelor naturale cresc în mod inevitabil", a mai spus Putin.

Evoluţia preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale a reprezentat un subiect de discuţie în cadrul Forumului, în condiţiile în care preţul gazelor naturale variază în funcţie de cel al petrolului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite