Stânele din Suceava, ridicate după schiţă şi cu adresă exactă
0Cei aproximativ 1.000 de proprietari de stâne din judeţ sunt obligaţi de autorităţile sanitar-veterinare să se modernizeze în conformitate cu normele europene Balta Boilor, pe imaş,
Cei aproximativ 1.000 de proprietari de stâne din judeţ sunt obligaţi de autorităţile sanitar-veterinare să se modernizeze în conformitate cu normele europene
Balta Boilor, pe imaş, fără număr. Cam aşa ar putea arăta adresa unei stâne de pe o păşune din judeţul Suceava. Direcţia sanitar-veterinară judeţeană a anunţat că de acum încolo stânele vor trebui, printre altele, să aibă o adresă, să fie compartimentate, să aibă intrări separate, camere pentru ciobani şi, neapărat, toaletă.
Începând din acest an, autorităţile sanitar-veterinare au impus câteva condiţii obligatorii pentru toţi cei care se ocupă cu oieritul. Cine vrea să mai crească oi şi să vândă caş trebuie mai întâi să obţină autorizaţie de funcţionare. Pentru asta, ciobanii vor trebui să devină experţi în construcţii, orice stână urmând să fie ridicată după o schiţă avizată. În plus, fiecare stână va avea şi propria adresă, astfel încât poştaşul va şti exact unde trebuie să ducă eventuala corespondenţă.
"La ce vor ăştia, intrăm în faliment"
Pentru oieri se anunţă vremuri grele.În satul Dumbrăveni, vestea că stâna trebuie acreditată i-a lăsat muţi de uimire pe proprietari. Cu schiţa în mână, reprezentanţii primăriei locale i-au vizitat pe toţi cei vizaţi şi le-au explicat ce şi cum. Prima oprire, la stâna lui Dumitru Galan. Băiat tânăr şi posesor al unui Mercedes, dar şi a câtorva sute de oi, omul a ascultat cu atenţie ce modificări trebuie aduse la stâna de pe imaş: "Mai întâi, stâna trebuie compartimentată. Conform schiţei, are un spaţiu de depozitare şi zvântare a brânzei, cameră pentru personal, recipienţi de apă şi spaţiu de spălare şi igienizare, intrare în stână, spaţiu de urdit şi, ceva mai la distanţă, WC. Independent de asta, va trebui să daţi o adresă exactă, chiar dacă vă aflaţi în câmp, unde să puteţi fi găsit de autorităţi la orice oră din zi sau noapte".
După ce a luat la cunoştinţă despre noile reguli, viitorul oier european s-a scărpinat în cap şi a început să se frământe. Apoi a concluzionat: "La ce vor ăştia de la noi, mulţi vom intra în faliment". Trecem imaşul şi dăm peste un alt proprietar de stână. Vasile Lazăr ascultă atent noile reguli, după care îşi face cruce de mai multe ori. "Asta nu am mai auzit, să dai adresă la stână. Şi ce să zic acolo?, Balta Boilor, pe imaş, fără număr, cum treci calea ferată?", a spus Vasile Lazăr.
Angajaţi să păzească oile, ciobanii spun că nici prin cap nu le-a trecut că vor putea primi scrisorile direct la stână. Rezemat de o bâtă, un bărbat fără prea multă carte stă şi se uită cruciş la viitorul model de stână. Priveşte şi cugetă, cugetă şi priveşte, iar într-un târziu îşi dă cu părerea: "Are cam multe colţuri schiţa asta. Tot mai bine era ca înainte".
Dintre oile sale, un alt cioban se miră şi el de ce le mai trece prin cap "boierilor". "E tare bună schiţa asta, numa' să avem bani şi posibilităţi să facem ce scrie aici. Dar cum să fie organizare bună la stână când colo sus la ei nu fac decât să se certe", concluzionează Cucu Cârciu. Autorităţile sanitar-veterinare din Suceava sunt însă ferme pe poziţii. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, Petre Dulgheru, spune că modificările pe care ciobanii şi proprietarii de stâni trebuie să le facă nu sunt din cale afară de grele. "Cine nu va îndeplini aceste condiţii de funcţionare, inclusiv înregistrarea stânei la o adresă exactă, nu va primi autorizaţie de funcţionare. În curând vom demara şi o serie de controale, iar cine nu respectă aceste reguli va suporta consecinţele", a ameninţat Dulgheru.