Şoc anafilactic după vaccinare, la Galaţi. Dr. Marius Geantă: poate fi un caz la câteva milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reacţiile secundare severe în urma vaccinării pot apărea, dar cu frecvenţă mică
Reacţiile secundare severe în urma vaccinării pot apărea, dar cu frecvenţă mică

O femeie de 36 de ani din galaţi a intrat în şoc anafilactic la câteva minute după vaccinarea anti-COVID cu serul Moderna. Tânăra urma un tratament antialergic, dar nu a declarat acest lucru nici medicilor, nici în formularele necesare pentru imunizare.

Reacţiile alergice cu pierderea conştienţei au apărut la cinci minute de la administrarea serului. Medicul coordonator din centru i-a acordat primul ajutor şi a solicitat o ambulanţă care a transportat pacienta la Spitalul Municipal din Tecuci.

După administrarea unei perfuzii femeia a plecat acasă, nefiind nevoie să fie internată. 

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a declarat pentru Digi24 că elementul cel mai important în acest caz ţine de faptul că persoana respectivă a dezvoltat reacţia alergică în acel interval de 15-20 minute care urmează vaccinării. ”E un timp pe care fiecare îl petrecem în centru, sub observaţie medicală. Moderna şi Pfizer au în prospect menţionată posibilitatea de apariţie a unui şoc anafilactic, cu o frecvenţă de un caz la câteva milioane, ceea ce se confirma şi în România”, a explicat medicul. 

Acesta a adăugat că, înainte de a doua doză, femeia ar trebui să discute amănunţit cu medicul înainte de administrare dată fiind reacţia înregistrată la prima doză.   

O persoană de 36 de ani, vaccinată în cursul zilei vineri, în centrul de vaccinare Corod din judeţul Galaţi, cu prima doza de vaccin Moderna, a prezentat reacţii adverse (hipertensiune, pierderea conştienţei, ameţeală, vertij, dispnee) la cinci minute după administrarea vaccinului.

„Medicul coordonator din centrul de vaccinare a acordat primul ajutor şi a solicitat o ambulanţă, pacienta fiind transportată la Spitalul Municipal Tecuci, unde s-a continuat tratamentul. Ulterior, pacienta a plecat la domiciliu, nefiind necesară internarea”, a transmis Prefectura Galaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite