Rusia acuză România la ONU că nu respectă drepturile unor minorități

0
Publicat:

În cadrul Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU, de la Geneva, delegația Rusiei a acuzat România că încalcă drepturile unor minorități și au votat împotriva raportului privind drepturile omului în România în cadrul Consiliului. 

Rusia acuză România la ONU  că nu respectă drepturile unor minorități - Foto Twitter/X
Rusia acuză România la ONU că nu respectă drepturile unor minorități - Foto Twitter/X

Postarea Delegației ruse din cadrul platformei Twitter X afirmă că „Avem în continuare îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităților naționale din România, dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii și rutenii transcarpatici.” 

De asemenea, aceasta subliniază că „Xenofobia, rasismul și naționalismul sunt în prezent în creștere în România.” 

România nu a fost singura țară acuzată de Rusia, aceasta fiind îngrijorată și de problemele din Muntenegru.

Luni a avut loc la Geneva evaluarea periodică făcută de Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU în cazul mai multor țări. Rusia a fost singura țară care s-a opus în cazul țării noastre.

România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. 

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează  „Cu acest prilej, secretarul de stat a prezentat poziția părții române față de recomandările primite în cadrul dialogului interactiv din 2 mai 2023, rezultată în urma unui proces de evaluare interinstituțională a recomandărilor, precum și contextul și rațiunile care au condus la susținerea, acceptarea parțială sau, după caz, notarea celor 251 de recomandări primite în sesiunea Grupului de lucru din mai a.c. De asemenea, au fost evidențiate cele mai recente evoluții în privința respectării statului de drept, a reformei sistemului judiciar, a prevenirii și combaterii discriminării și traficului de persoane. Adoptarea Raportului Grupului de Lucru privind Evaluarea Periodică Universală a situaţiei respectării drepturilor omului în România a avut loc în cadrul celui de-al patrulea ciclu al Examinării Periodice Universale («Universal Periodic Review» - UPR)”.

Cine sunt rutenii?

Rutenii sunt o minoritate recunoscută și reprezentată din punct de vedere politic în România. Firczak Iulius Marian este un deputat român, aflat la al doilea mandat, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România. 

Cunoscuți și sub numele de rușini, rutenii sunt o populație ce provine din ramura slavă a popoarelor indoeuropene, potrivit site-ului Uniunii Culturale a Rutenilor. 

Tot de aici aflăm că leagănul civilizației rutene este Rusia Subcarpatică și că această minoritate este prezentă în Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Iugoslavia restransă şi Croaţia. 

Uniunea Culturală a Rutenilor din România recunoaște că în „Slovacia, Polonia, Ungaria şi Romania rutenii beneficiază de autonomie culturală, funcţionand incă din anii ’90 numeroase asociaţii culturale.” 

Aceasta a fost înființată în anul 2000 cu „scopul de cunoaştere, păstrare şi popularizare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale a rutenilor, precum şi promovarea înțelegerii şi prieteniei între oameni, între toate etniile din Romania, pe baza respectului reciproc şi a toleranţei” .

Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, care este foarte apropiată de ambasadorul Rusiei la București, prezentat ca și „fratele mai mare” al acestora atunci când a vizitat orasul Sighet , cere „autonomia deplină a Rusiei Subcarpatice în cadrul Ucrainei”.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite