Romanii cu bani platesc zeci de mii de euro pentru educatia copiilor
0Pe langa diplomati sau oameni de afaceri straini stabiliti temporar sau definitiv in Romania, multi dintre romanii instariti prefera in locul scolilor romanesti cu traditie institutiile particulare cu
Pe langa diplomati sau oameni de afaceri straini stabiliti temporar sau definitiv in Romania, multi dintre romanii instariti prefera in locul scolilor romanesti cu traditie institutiile particulare cu predare in limbi straine, majoritatea infiintate dupa '90. Chiar daca taxele de scolarizare sunt, in unele cazuri, comparabile cu cele din strainatate, aproape toate aceste scoli functioneaza la capacitate maxima, un procent insemnat din randul elevilor fiind romani. Printre cele mai cautate sunt American International School, International Lebanes School, International School of Bucharest, Mark Twain International School, The British School si Lycee Francais "Anna De Noailles". Taxele de scolarizare variaza intre 1.500 si 16.650 dolari anual pentru un singur elev. Ceea ce face diferenta sunt conditiile oferite, pregatirea profesorilor si, nu in ultimul rand, acreditarile obtinute de la forurile internationale de specialitate. Sistemul de predare difera de la o institutie la alta. In timp ce unele respecta programa impusa de Ministerul Educatiei de la noi, altele abordeaza programa britanica sau americana.
Cea mai scumpa dintre scoli e si cea mai solicitata
Scoala Americana Internationala (American International School of Bucharest) este una dintre cele mai prestigioase scoli straine din Romania, in primul rand datorita traditiei. A fost infiintata inca din 1962 si e singura acreditata de catre Organizatia de Bacalaureat International de la Geneva. Conditiile actuale de aici - un campus, situat in Sos. Pipera-Tunari, intins pe o suprafata de 10 ha, cu o capacitate de 600 de persoane, profesorii (80% sunt vorbitori nativi de limba engleza), laboratoare superdotate, un centru media, biblioteca, un complex sportiv imens, un departament de muzica, toate acestea impun de la sine si taxe de scolarizare pe masura: intre 6.250 si 16.650 dolari anual de elev. Chiar si in aceste conditii, momentan, aici sunt inscrisi 460 de elevi din 40 de tari, din care 26% sunt romani, ceea ce plaseaza Scoala Americana printre cele mai cautate scoli straine in randul romanilor. Pe primul loc, in ceea ce priveste numarul de elevi straini, se situeaza Scoala Libaneza (International Lebanes School-Bucharest, infiintata in 1994), cu 538 de elevi. Limba oficiala de predare este engleza. Taxa anuala - intre 1.500 si 3.000 dolari pe an. Profesorii de aici sunt de nationalitate romana, turca si araba. Scoala Libaneza este singura care are o unitate scolara si in provincie, la Constanta, unde sunt inscrisi 90 de elevi. La Scoala Internationala (International School of Bucharest, infiintata in 1996) cursurile se predau in limbile engleza, franceza, italiana, romana, spaniola si turca. Taxa anuala - intre aproximativ 3.000 si 6.900 USD anual. La Scoala Britanica (The British School of Bucharest, infiintata in anul 2000) sunt inscrisi doar elevi pana la clasa a VII-a, inclusiv. Taxa anuala - intre 3.800 si 9.400 euro. La Lycee Francais "Anna De Noailles" (infiintat in '90) sunt inscrisi peste 450 de elevi. Predarea se face in limba franceza. Majoritatea elevilor sunt de nationalitate franceza. Taxa anuala - intre aproximativ 2.000 si 3.000 USD pe an. La Mark Twain International School sunt inscrisi circa 100 de elevi cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani. Se preda in limba engleza si romana. Taxa anuala, intre aproximativ 3.000 si 3.500 USD. Scolarii, majoritatea lor, sunt romani.
Cine merge la scolile "de import"?
Dintre elevii straini, cei mai multi sunt copii de diplomati, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor banci sau companii internationale. Din randul romanilor, oamenii de afaceri si politicienii sunt cei care apeleaza cel mai adesea, pentru odrasle, la serviciile acestor institutii. Printre ei, pana nu de mult, la Scoala Americana, de exemplu, au studiat cei doi fii ai primului-ministru Adrian Nastase si baiatul ministrului de Externe, Mircea Geoana. Recent, acestia au fost transferati la Liceul Jean Monet. Costi Isarescu, baiatul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este inscris si el la aceeasi scoala. La fel si fiul deputatului PSD Octavian Mitu sau al fostului consilier al primului-ministru Liviu Harbuz, in prezent secretar de stat in Ministerul Agriculturii. De asemenea, din lumea sportului, Ioan Becali si fostul boxer Mihai Leu se numara printre cei care prefera aceasta alternativa.