Raul Popa - omul care a civilizat fiscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-un birou de trei metri pe trei, conduce o activitate de 800 de miliarde pe an. Are o diploma de economist si face doua masterate deodata. Este Raul Popa, directorul executiv al Directiei

Dintr-un birou de trei metri pe trei, conduce o activitate de 800 de miliarde pe an. Are o diploma de economist si face doua masterate deodata. Este Raul Popa, directorul executiv al Directiei Venituri si Buget Local a sectorului 2. Cu un proiect care acum trei ani parea fantezist, a crescut "randamentul" incasarilor la 90 la suta - record national.
De la coada la impozite la Internet Banking
Din 2002, programul lui este 8 dimineata - 9 seara. Lucreaza pe un salariu cu sase zerouri, dar are satisfactia ca a adus fiscul local in secolul XXI. Dupa trei luni de la instalarea in functie, a introdus sistemul de plata on-line a impozitelor si taxelor. "Pana atunci, sectorul 2 lucra cu CEC-ul, dar sistemul era invechit. Omul platea la ei, chitantele erau adunate si trimise incoace, iar noi ne apucam sa introducem datele in computer". Asa ca a negociat cu Posta, care a pus la dispozitie 67 de oficii pentru colectarea banilor primariei si un sistem informatic care raporteaza instantaneu, prin antene radio, orice plata. Putand afla in orice moment situatia platilor, in anul urmator a introdus un soft de executare silita. "In 2003, am somat toti rau-platnicii din sector, in numai o luna jumatate. Daca ar fi trebuit sa cautam prin hartii, nu terminam nici astazi". Dar se pot da si somatii pe bucati: numai celor care nu si-au achitat impozitele pe casa sau pe masina, ori teren, doar celor care stau pe soseaua Stefan cel Mare, ii cheama Ionescu si au datorii mai mari de trei milioane. Nu trebuie decat sa stabilesti criteriile. In 2003 a venit randul Internet Banking-ului. Contribuabilul primeste o parola care ii permite accesul in felia lui din baza de date a Directiei. Apoi da ordin bancii in care are deschis un cont sa plateasca impozitul. Masura urmatoare i-a scutit de drumuri pe toti cei care au un cont bancar si acces la Internet. Se numeste semnatura electronica: orice problema ai avea, dai cu subsemnatul de acasa, in format electronic.
Un serviciu al primariei - certificat de francezi cu ISO 9001
Raul Popa lucreaza in finantele locale de sapte ani. La terminarea facultatii, in '97, s-a angajat la fiscul sectorului 6. Era perioada in care cozile la impozite omorau oameni. Isi aminteste si acum de data de 2 ianuarie 2001, cand coada la impozite a tinut pana la 4 dimineata. Dar anul urmator i s-a ivit marea ocazie. "Eram in concediu cand am citit in ziar ca Primaria sectorului 2 organiza concurs pentru postul de director executiv la Directia Venituri si Buget Local. M-am dus, asa, din gluma; credeam ca un post atat de mare e aranjat dinainte. Am dat un examen scris, unul oral si am plecat la mare. Eram pe plaja cand m-au sunat c-am ajuns in finala si trebuie sa fac un proiect de modernizare a Directiei". S-a intors, a luat un vraf de documente din primarie si s-a pus pe treaba. Si-a consultat profesorii de la ASE, un prieten ajuns manager pe aeroportul din Bruxelles, si in doua saptamani le-a pus pe birou o lucrare aproape SF. "A doua zi m-a chemat primarul sa ma intrebe cand incep treaba". Dupa trei ani, marise rata incasarilor de la 60 la 90 la suta. In 2004, Asociatia Franceza de Asigurare a Calitatii i-a dat certificatul ISO 9001. "Preferam sa-mi vina trei Curti de Conturi: expertiza a durat toata vara".
Dupa ce va scana un kilometru de documente se va gandi si la un salariu "in privat"
"Am colegi de facultate care castiga peste 1.000 de euro pe luna. Sigur, as vrea si eu un asemenea salariu, dar din punct de vedere profesional nu ii invidiez. Aici am sprijin pentru a realiza tot ce doresc". Anul acesta va incepe scanarea intregii arhive - o cantitate de documente care ar ocupa un raft lung de un kilometru. "Vrei sa vezi un act de proprietate - te uiti pe computer, nu mai inghiti tone de praf". In paralel, va fi introdus un sistem de management al documentelor. Calculatorul va inregistra data, ora si minutul la care functionarul fiscului local primeste in lucru un document si traseul pe care il parcurge. Asa va disparea si expresia "uitat la sertar". Orice contribuabil din sectorul 2 va putea verifica prin Internet la ce functionar a ajuns cererea sa si de cand o tine. In 2006, va intra in functiune si sistemul M-Banking: cine vrea, isi poate plati darile direct de pe telefonul mobil. Raul Popa face acum un masterat in studii politice si administrative si altul in sociologie. Dupa ce isi va termina proiectele la sectorul 2, spune ca se va orienta probabil spre o firma de telefonie mobila, care sa-i ofere un salariu "adevarat".

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite