Rafila, despre testarea PCR a tuturor persoanelor care intră în ţară, propusă de Arafat: ​Trebuie găsită o soluţie care să poată fi şi aplicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila a precizat că nu a existat niciun conflict cu Raed Arafat.
Alexandru Rafila a precizat că nu a existat niciun conflict cu Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern s-a discutat despre propunerea Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un test PCR.

El a precizat că nu a existat niciun conflict cu Raed Arafat şi că trebuie văzut dacă o astfel de măsură poate fi aplicată, ţinând cont şi că este perioada Sărbătorilor de iarnă. Alexandru Rafila a anunţat că în cursul săptămânii viitoare, Guvernul va veni cu o serie de măsuri care să fie adaptate situaţiei epidemiologice.

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini”, a spus Rafila. Ministrul a precizat că este importantă şi aplicabilitatea unei măsuri.

„Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru, dacă discuţi şi de prelevarea probei la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, a spus Rafila, după o întâlnire cu medicii de familie.

Despre discuţia din şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii a spus că „nu a avut niciun fel de dispută cu dl. Arafat”.

„Nu a existat niciun fel de dezbatere în contradictoriu”, a mai precizat el.

Alexandru Rafila a mai explicat că s-a discutat despre a lua măsuri, în consonanţă cu ce se întâmplă în spaţiul UE, ca să putem limita sau întârzia noua tulpină Omnicron. ”Mai devreme sau mai târziu, ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări ale UE”, a adăugat el.

Rafila a arătat că poziţia sa a fost să se găsească o soluţie care să fie aplicabilă şi dacă există ţări din care riscul de transmitere e mai mare, să găsim o soluşie, pentru alte categorii de ţări, alte soluţii, el afirmând că sunt discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a veni cu o soluţie care să fie şi aplicată.

„Degeaba luăm soluţii care nu pot fi aplicate, avem câteodată acest entuziasm, propunem soluţii şi când trecem la partea cu aplicarea vedem că este mai dificil”, a spus el.

Alexandru Rafila a anunţat că în cursul săptămânii viitoare, Guvernul va veni cu o serie de măsuri care să fie adaptate situaţiei epidemiologice, el precizând că este vorba despre un document care să ateste că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore, înainte de intrarea în România.

„Trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin aceste persoane”, a spus el.

Întrebat dacă vor fi testate şi persoanele vaccinate, Rafila a spus că nu ştie, dar este o preocupare şi în privinţa persoanelor vaccinate, pentru că ”nu se cunoaşte faptul legat de capacitatea neutralizantă a anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului sau a bolii”, existând deja indicii că ”şi persoane vaccinate se pot îmbolnăvi”.

Reacţia DSU

DSU a transmis, vineri, precizări cu privire la informaţiile apărute referitor la prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară, începând cu data de 5 decembrie 2021.

”În data de 2 decembrie 2021, având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi către Ministerul Sănătăţii o adresă prin care propune ca «intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii». Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul şedinţei CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de către specialiştii din cadrul INSP”, a transmis DSU.

Instituţia precizează că, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a elaborat direcţii de acţiune, în baza propunerilor venite din partea specialiştilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate şi implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Referitor la informaţiile venite “pe surse” privind “disensiunile” care ar fi avut loc în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate, iar în urma prezentării propunerii iniţiale avizate de către specialişti, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a mai transmis DSU. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite