Protest de 2.000 de km pentru dreptul de a fi plătiţi mai bine. Caravana Dreptăţii Sociale a ajuns la Bruxelles, la Comisia Europeană şi la Parlamentul European
0Protestul de şase zile al Caravanei Dreptăţii Sociale se încheie miercuri cu o oprire la Parlamentul European din Strasbourg, unde vor avea loc discuţii cu europarlamentari pentru susţinerea Directivei salariilor minime. Sindicaliştii Cartel ALFA finalizează călătoria de la Bucureşti la Bruxelles pentru a protesta împotriva salarizării scăzute, care îi obligă pe mulţi dintre români să caute condiţii decente de muncă şi trai.
„Caravana Dreptăţii Sociale” a pornit vineri, 1 iulie 2021, într-un parcurs de peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München şi Luxemburg pentru a organiza proteste la ambasadele României, cu sprijinul sindicatelor locale.
Membrii Caravanei, 22 de lideri naţionali şi regionali ai CNS Cartel ALFA, au fost primiţi luni, 5 iulie, la sediul Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC) din Bruxelles pentru o serie de întâlniri şi discuţii cu liderii mişcării sindicale la nivel european.
„După discuţiile sindicale a urmat o întâlnire la Comisia Europeană, unde delegaţia Cartel ALFA a fost însoţită de Luca Visentini, secretarul general al ETUC.
Delegaţia a folosit întâlnirea pentru a evidenţia modul în care creşterea economică din România în ultimul deceniu nu a dus la o mai bună calitate a vieţii pentru oamenii muncii”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel ALFA.
„Mesajul pe care îl transmitem la nivel european este despre necesitatea şi urgenţa ca România să adopte politici publice orientate către cetăţeni, printr-o politică de dezvoltare care abandonează modelul salariilor mici şi al exploatării lucrătorilor.
Avem nevoie de o economie care să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru câţiva, iar creşterea economică să se reflecte în aceeaşi măsură în buzunarele cetăţenilor şi în calitatea serviciilor publice, nu doar în figurile triumfaliste ale guvernului”, a declarat Petru Sorin Dandea, secretar general al CNS Cartel ALFA
Peste patru milioane de cetăţeni români care şi-au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune, deşi migranţii ajung deseori în situaţia de a fi exploataţi ca forţă de muncă ieftină de către angajatori într-un fenomen cunoscut sub numele de dumping social.
Pentru a opri această tendinţă, delegaţia Cartel ALFA a solicitat Comisiei să elaboreze o directivă puternică privind salariile minime adecvate şi negocierile colective (la care Guvernul României s-a opus), şi să pună în aplicare promisiunile Pilonului european al drepturilor sociale.