Prognoza meteo pe trei luni. Temperaturi de 40 de grade chiar şi în luna septembrie şi secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor fi neobişnuit de ridicate în următoarele trei luni
Temperaturile vor fi neobişnuit de ridicate în următoarele trei luni

Temperaturile vor fi neobişnuit de ridicate în următoarele trei luni, faţă de cele cu care eram obişuiţi în această perioadă, ajungând  chiar şi la 40 de grade Celsius la începutul lui septembrie, potrivit anunţului emis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În plus, meteorologii au precizat că tot în acest interval de timp, precipitaţiile vor fi cu mult mai scăzute, cantitativ, faţă de media normală.

„Luna lui cuptor“  - luna iulie va fi cea mai caldă din această vară, potrivit ANM. Temperaturile vor fi cu patru-cinci grade mai ridicate faţă de o zi obişnuită din această lună. Concret, în loc să avem maxime de 35 de grade Celsius, vom avea temperaturi chiar şi de 40 de grade. Regiunile cele mai afectate vor fi sudul, sud-estul şi vestul ţării.

Tot pentru luna iulie, se anunţă o cantitate redusă de precipitaţii, mai exact, de 77,8 l/mp. Deficitul cel mai mare se va înregistra în sudul, sud-estul şi estul teritoriului.

În ultima lună a verii, în august, temperaturile vor puţin mai scăzute faţă de luna care o precede. Mai exact, în această  perioadă ne putem aştepta la o maximă de 37 de grade Celsius, fiind o temperatură cu câteva grade în plus faţă de normalul perioadei. Caniculă va fi mai ales în zonele de sud, sud-est şi vest ale ţării. În restul regiunilor, temperaturile vor fi apropiate de cele obişnuite pentru această perioadă a anului.

Şi în luna august, cantitatea de precipitaţii va fi deficitară, exceptând regiunile nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Cantitatea medie de precipitaţii prognozată este de 64.7 de l/mp.

În luna septembrie, se va înregistra iarăşi o scădere uşoară a temperaturilor, însă şi acestea vor fi peste limita normalului. Meteorologii afirmă că nu este exclus să avem zile cu o maximă chiar şi de 40 de grade Celsius, în loc de o temperatură obişnuită pentru începutul de toamnă, adică de maximum 28-30 de grade Celsius.

În privinţa ploilor, se anunţă o uşoară scădere în comparaţie cu luna precedentă, nivelul de precipitaţii  rămânând mai scăzut faţă de media obişnuită la nivelul întregii ţări. Concret, cantitatea de precipitaţii va fi de 55 de l/mp, iar cantităţile cele mai scăzute s-ar putea consemna în regiunile sudice, estice si vestice.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii.

Fenomenele extreme, cu o durată scurtă de manifestare, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite