Prognoza meteo pe trei luni. Ce fel de primăvară ne aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANM a emis prognoza meteo pe trei luni
ANM a emis prognoza meteo pe trei luni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Potrivit speciliştilor, în această primăvară vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât în mod normal. În privinţa precipitaţiilor, specialiştii anunţă că acestea vor fi excedentare în aprilie şi mai

Prognoza meteo pentru luna Martie

Valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei în sudul şi sud-estul ţării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. 

Concret, specialiştii anunţă că mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorilor de 0 – 4 grade în Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei, între 6 şi 8 grade în Moldova şi Crişana şi între 10 şi 12 grade în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

Precipitaţiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Acestea se vor încadra între 40 şi 100 de litri pe metru pătrat.

Prognoza meteo pentru luna Aprilie

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. Astfel, se vor înregistra 6 – 8 grade în Maramureş,  10 – 12 grade în Moldova, Banat şi Crişana, şi 12 – 14 grade în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est, iar în restul ţării vor avea o tendinţă spre excedent. Astfel, ele se vor încadra între 60 şi 80 de litri pe metru pătrat.

Prognoza meteo pentru luna Mai

Temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei. Specialiştii au anunţat că maximele se vor încadra între 10 şi 14 grade în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Crişana şi între 16 şi 20 în Muntenia, Banat, Oltenia şi Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării, iar în nord şi centru pot avea o tendinţă spre excedent. Acestea se vor încadra între 60 şi 100 de litri pe metru pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite