Poți începe o afacere de succes cu 15.000 de euro? Răspunsurile primite de româncă din diaspora hotărâtă să se mute în țară

0
Publicat:

O româncă stabilită de mai mulți ani în străinătate, care a reușit să strângă 15.000 de euro, a întrebat pe un grup dedicat antreprenorilor dacă poate să deschidă în România o afacere cu acești bani și care ar fi afacerea pe care ar putea să o înceapă.

O româncă din diaspora vrea să investească 15.000 de euro, dar nu are ideea FOTO Pixabay
O româncă din diaspora vrea să investească 15.000 de euro, dar nu are ideea FOTO Pixabay

„Apelez și eu la voi să cer ajutor (o idee de afacere mai exact). După mulți ani de muncă în străinătate am reușit să strângem o sumă nu foarte mare, dar suficient cred eu pentru a deschide o afacere în țară, dar nu avem nici o idée. Buget 15 mii maxim. Poate găsesc la voi o sugestie bună”, este mesajul, postat sub protecția anonimatului, pe grupul de Facebook „Tineri antreprenori – sfaturi, idei și business”.

În timp ce unii au criticat-o pentru că a strâns doar 15.000 de euro în anii petrecuți „afară”, iar alții i-au spus că nu are ce să facă cu banii aceștia, au fost și antreprenori care s-au încumetat să îi dea un sfat româncei din diaspora.

„De preferat să vă angajați și în țară să vedeți ce ar merge, gen shaormerie sau știu eu...Vedeți furnizor, vad, etc. Apoi după 1-2 ani, când știți exact cu ce se mănâncă, puteți munci pentru dumneavoastră, dar nu vă așteptați să vă iasă un salariu mai mare decât ați fi luat de la un angajator. Din păcate asta este realitatea!”, a fost sfatul unei antreprenoare.  

„Depinde ce meserie ai, ce ai lucrat. Ce îți place. Începe activitatea aia de jos, să vezi ce probleme sunt. Apoi, dacă vezi că merge investești, te dezvolți! Cunosc pe cineva care lucrase ceva la un service auto afară și când a venit a început să lucreze în țară la o vulcanizare. Dupa un an a cumpărat acea vulcanizare și acum este propriul lui angajat!”, a explicat un alt membru al grupului.

Un membru al grupului a avertizat-o pe românca din diaspora că este un risc în a pune în aplicare ideea unei alte persoane.

„Dacă dorești sa dezvolți un business, recomandarea mea este să te gândești tu la o idee pe care sa încerci să o dezvolți conform viziunii și valorilor tale. Din punctul meu de vedere este foarte riscant să ții cont și să încerci să pui în aplicare idea altei persoane, fără ca tu sa fii implicat/ă in procesul inițial”, a explicat unul dintre participanți.

Același membru al grupului a mai arătat că „atunci când vrei să faci o investiție este esențial să estimezi care ar trebui să fie randamentul minim, astfel încât investiția să fie considerată profitabilă”. „Ceea ce este cel mai important, este să faci această analiză înainte sa începi să investești și nu după ce ai investit deja”, a mai punctat același investitor.

Contactată de „Adevărul” și întrebată dacă poți deschide o afacere de succes cu 15.000 de euro, Florica Chiriță, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara (CCIAT), a răspuns „categoric da”.

Domeniul este cel în care persoana care vrea să deschidă o afacere are experiență. Dacă nu are ideea, să vină la Camera de Comerț și îl sfătuim. Înainte de a oferi un sfat concret, trebuie răspuns la mai multe întrebări.  Vine în țară singur, vine cu familia, vine cu prieteni? Sunt foarte multe întrebări. Sunt proiecte europene pe care le-ar putea accesa. Poate să crească de la 15.000 într-un și jumătate la sute de mii de euro. Depinde de ce vrea și ce poate să facă”, a declarat Florica Chiriță pentru „Adevărul”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite