Potcovari români cu patalama britanică
0Câteva zeci de români din toate colţurile ţării s-au adunat în comuna Şinca Nouă pentru a învăţa potcovitul şi şelăria de la specialişti veniţi din Anglia Programul este
Câteva zeci de români din toate colţurile ţării s-au adunat în comuna Şinca Nouă pentru a învăţa potcovitul şi şelăria de la specialişti veniţi din Anglia
Programul este derulat de Liga Internaţională pentru Protecţia Cailor, patronată de Casa Regală a Marii Britanii.
Proiectul britanicilor se desfăşoară în România pe o perioadă de cinci ani, iar cursurile de la Şinca Nouă sunt singurele de acest gen din ţară. Localnicii spun că nu au mai întâlnit astfel de persoane, dornice să împărtăşească meseria pe care o ştiu unor oameni total necunoscuţi. Sătenii au fost impresionaţi şi de pasiunea englezilor pentru creşterea şi îngrijirea cailor.
Pentru că ucenicii aveau nevoie de material didactic pentru practică, toţi caii din sat şi din împrejurimi au fost potcoviţi gratis. "La noi în zonă nu mai e potcovar de nu mai ţin minte când. Dacă era nevoie, mă apucam eu şi potcoveam singur calul. Cumpăram potcoavele de la ruşi, din piaţă, şi le prindeam cu caiele", povesteşte nea' Ghiţă Flucuş.
Cai chinuiţi de improvizaţii
Potcovarii şi şelarii, cei care confecţionează şeile şi hamurile, trebuie să respecte cele mai mici detalii, întrucât de calitatea potcoavelor şi a harnaşamentelor depind confortul calului şi cel al călăreţului.
România a intrat în aria de interes a britanicilor în perioada în care se pregătea de integrarea în Uniunea Europeană. Reprezentanţii Ligii au făcut mai multe vizite de evaluare. Cele văzute i-a convins: mulţi cai erau şchiopi din cauza potcoavelor nepotrivite, hamurile pe care le purtau erau prost ajustate sau aveau parte de improvizaţii pentru reparaţiile la harnaşamente.
"România are oportunitatea de a dezvolta turismul ecvestru, mai ales că aveţi o ţară cu peisaje foarte frumoase. Dar este necesar să schimbaţi mai multe lucruri. Noi am venit să-i ajutăm pe oameni să îşi confecţioneze singuri şeile, partea de curelărie, dar şi cum se potcovesc corect caii.
Nu este vorba doar de confort, ci şi de sănătatea animalului", spune Andrew Brebear, unul dintre britanicii care îi învaţă pe români cele două meserii.
Este nevoie de multă pricepere
Meseriile de curelar şi de potcovar nu sunt deloc uşoare. Cursanţii sunt foarte mândri de ce au realizat în Şinca Nouă. "Am învăţat multe lucruri noi. Facem cursul ăsta de nouă săptămâni, dar mai avem de învăţat. Cine crede că este floare la ureche, se înşală", ne dezvăluie Ion Ungureanu din Buzău.
"Merge treaba foarte bine, dar în primul rând îmi place ce fac. E musai, dacă vrei să faci treabă bună, mai ales că nu am lucrat aşa ceva până acum", susţine Ion Voicu, venit dintr-un sat din Suceava.
La curs s-a înscris chiar şi un bucureştean, Mihai Ciocan: "Este mai greu la început, dar după ce terminăm aici trebuie să fim în stare să facem hamuri de calitate".
La sfârşitul proiectului, pe lângă experienţa acumulată, cei mai pricepuţi cursanţi se pot alege şi cu o trusă de unelte speciale pentru aceste meserii, în valoare de aproximativ 1.000 de euro.
Buget, 1 milion de lire sterline
Iniţiativa necesită o susţinere financiară de un milion de lire sterline (1,85 milioane euro) pe an. În Marea Britanie, Liga deţine patru ferme în care activitatea este îndreptată spre reabilitarea cailor abuzaţi şi neglijaţi. România este a doua ţară europeană în care au loc astfel de cursuri, după Ucraina.