Parteneriat PMB-Primăria Sector 1 pentru construirea unui centru de transplant la Spitalul "Sf. Maria”, discutat de CGMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de hotărâre privind acordul de parteneriat între Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1 şi Spitalul Clinic „Sfânta Maria” pentru construirea primului centrul de transplant multi-organ din Sud-Estul Europei va fi supus aprobării în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Potrivit proiectului de hotărâre, care va fi discutat în şedinţa de joi a CGMB, centrul de transplant multi-organ va avea o suprafaţă între 5.500 şi 7.000 de metri pătraţi, trei niveluri subterane, parter şi şapte până la 10 etaje, numărul de etaje, preum şi suprafaţa urmând să fie stabilite prin studiul de fezabilitate.

Municipalitatea arată că, pentru noul centru, Spitalul „Sfânta Maria” va asigura o parte din aparatura medicală din cea existentă, precum şi personalul medical specializat pentru transplantul hepatic, pancreatic şi pulmonar, urmând ca ulterior să fie extinsă activitatea cu specialităţile gastroenterologie, chirurgie generală, pneumologie, chirurgie toracică, chirurgie infantilă şi chirurgie cardiovasculară.

În baza parteneriatului, Consiliului Local al Sectorului 1 îi revine obligaţia de a construi imobilul, pe terenul aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi a-l preda în exploatare cu scop medical Spitalului Clinic “Sfânta Maria”. Noul corp va fi unit prin pasarele de clădirea existentă a Spitalului “Sfânta Maria”.

În centrul de transplant ar urma să fie acordate servicii medicale la un nivel înalt, în specialităţile chirurgie generală, chirurgie hepatică, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, chirurgie oro-maxilo-facială, gastroenterologie, ORL, ATI, medicină internă, oncologie, reumatologie, recuperare medicală, cardiologie, neurologie, analize medicale, de laborator şi investigaţii imagistice complexe, care vor fi extinse cu specialităţile pneumologie, chirurgie toracică, chirurgie infantilă, chirurgie cardiovasculară.

Proiectul de hotărâre privind construirea centrului de transplant multi-organ a fost aprobat într-o şedinţă CGMB din luna mai a anului trecut.

Spitalul Clinic "Sfânta Maria" din Capitală este pregătit pentru realizarea primului transplant de plămâni, doi pacienţi fiind deja evaluaţi, miercuri urmând să fie făcute investigaţiile pentru un al treilea.

Copcă a precizat că spitalul a primit finanţarea pentru transplantul pulmonar şi acum urmează să fie cumpărate anumite medicamente pe nevoi special, folosite numai în astfel de intervenţii.

Ministrul Sănătăţii anunţa, în 28 martie, că a fost deblocat transplantul de plămâni pentru pacienţii români în clinica austriacă AKH, iar, în acelaşi timp Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală a fost acreditat pentru transplant pulmonar, fiind inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite