Nu se poate vorbi de o ruptura in Mitropolia Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avand in vedere macinarile interne care continua de o vreme in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, am incercat sa aflam o parere oficiala. Pentru aceasta, am stat de vorba cu purtatorul de cuvant al

Avand in vedere macinarile interne care continua de o vreme in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, am incercat sa aflam o parere oficiala. Pentru aceasta, am stat de vorba cu purtatorul de cuvant al Patriarhiei, pr. Constantin Stoica.
- IPS Streza, Mitropolitul Ardealului, a remis presei un comunicat prin care precizeaza pozitia sfintiei sale cu privire la problema impartirii Mitropoliei Ardealului. Care este pozitia dumneavoastra fata de aceasta problema?
- Este, fara indoiala, vorba de punctul de vedere al celui care a redactat acest comunicat si nu-l pot comenta. Ma pot referi doar la propunerea devenita hotarare prin aprobarea majoritatii membrilor Sfantului Sinod, din care se delimiteaza cateva idei de o mare importanta. In primul rand, trebuie subliniat faptul ca nu se poate vorbi de o despartire a Mitropoliei Ardealului, ruptura aceasta care este mentionata de unii este ireala, si va pot aduce ca argument faptul ca PF Patriarh Teoctist, pe 13 noiembrie, l-a inscaunat pe noul Mitropolit al Ardealului, IPS Streza, realitate consfintita atat in gramata patriarhala, cat si in decretul prezidential de recunoastere. In al doilea rand, Sfantul Sinod a aprobat infiintarea unei noi mitropolii la Cluj, urmand ca la urmatoarea intalnire sa se stabileasca detaliile aferente infiintarii acesteia.
- Comunicatul de care am amintit se afla in opozitie cu un altul, aparut anterior la Cluj, unde se facea referire la votul care urma sa aiba loc in cadrul Adunarii Nationale Bisericesti, si in care se spunea ca un vot contrar hotararii Sfantului Sinod va duce la dizolvarea Adunarii. Este posibila o astfel de reactie?
- Adunarea Nationala Biseri-ceasca este un for de conducere al Bisericii Ortodoxe Romane, format din o treime laici si doua treimi clerici, si orice hotarare care vizeaza problemele administrative este supusa dezbaterii adunarii. Este foarte simplu. Restul sunt pure speculatii.
- Dar, in cazul in care votul va fi contrar Sfantului Sinod, ar putea acest vot sa reprezinte un motiv de dizolvare a Adunarii?
- Nu cred ca este un moment bun pentru speculatii acum, cel mai bine ar fi sa asteptam proxima sedinta a Sinodului, care va clarifica majoritatea acestor probleme. O astfel de intalnire va avea loc, cel mai probabil, la mijlocul lunii ianuarie 2006, atunci cand se vor face si propunerile pentru Episcopia Caransebesului.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite