Noi date privind doza booster de vaccin împotriva Covid-19. Ce arată un studiu care a analizat peste 1 milion de vaccinaţi în Israel

0
0
vaccinare pixabay.com

Un nou studiu din Israel arată eficacitatea dozei de vaccin booster împotriva Covid-19. Peste 1 milion de vaccinaţi cu vârste de peste 60 de ani şi care primiseră vaccinare completă cu cel puţin 5 luni înainte de a treia doză a fost incluşi în cercetare. Studiul confirmă fără drept de apel că ratele de infecţie şi de boală severă au fost substanţial mai mici la cei care au primit booster în comparaţie cu indivizii care au primit două doze.

În analizele primare au fost comparate ratele cazurilor confirmate de COVID-19 între cei care primiseră booster cu cel puţin 12 zile mai devreme şi cei care nu primiseră booster (dar fuseseră vaccinaţi în prealabil).

În analizele secundare au fost comparate rezultatele la 4-6 zile după boost şi cele la >12 zile după boost.

Rezultatele studiului confirmă fără drept de apel că ratele infecţiilor confirmare la cei care au primit boost au fost mai mici cu un factor de 11.3, în timp ce ratele infecţiilor severe au fost mai mici cu o rată de 19.5. Ratele după mai mult de 12 zile de la boost au fost mai mici cu un factor de 5.4 decât cele înregistrate la 4-6 zile de la boost.

Astfel, studiul confirmă fără drept de apel că ratele de infecţie şi de boală severă au fost substanţial mai mici la cei care au primit booster în comparaţie cu indivizii care au primit două doze”, a spus Dr. Cristian Apetrei, profesor român de boli infecţioase şi microbiologie în Divizia de boli infecţioase a Departamentului de Medicină la University of Pittsburgh, SUA, se arată pe pagina de Facebook, RO Vaccinare.  

De asemenea, Medicul Cristian Apetrei le-a mai transmis un mesaj românilor: „Şi, îmi pare rău să mă repet: dacă trăieşti în România, eşti nevaccinat, vezi spitalele pline şi cazuri care survin în serie la nevaccinaţi, dacă vezi şi astfel de date care sunt confirmate în toate jurnalele medicale, singura atitudine normală este să te duci repede la vaccinare (evident, dacă nu ai contraindicaţii). Dacă nu, trebuie, DAR TREBUIE, să te duci rapid la psihiatru”.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri