Motivul incredibil pentru care programul Casa Verde a fost suspendat. AFM a „uitat” să trimită un email

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul Casa Verde, de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin de la Administrația Fondului pentru Mediu, a fost suspendat la plângerea unei firme din Oradea. Firma a reclamat că i s-au cerut clarificări, doar în aplicația de pe site-ul AFM, fără să fie informată pe email.

Programul Casa Verde a fost suspendat la plângerea unei firme din Oradea FOTO Arhivă
Programul Casa Verde a fost suspendat la plângerea unei firme din Oradea FOTO Arhivă

O firmă de instalații din Oradea, care a dorit să se înscrie ca instalator de panouri fotovoltaice, dar a fost respinsă de Administrația Fondului pentru Mediu, a dat în judecată AFM, cerând anularea deciziei de invalidare. Firma a mai cerut ca până la terminarea procesului pe fond, programul să fie suspendat.

În proces, firma din Oradea a arătat că și-a deschis un cont pe platforma dedicată instalatorilor care vor să intre în program. Pentru deschiderea contului și autentificare a folosit o adresă de email pe care a și primit confirmarea că a fost autentificat.

Firma a depus documentele cerute în 9 mai 2023 și a așteptat noutăți de la AFM. Văzând că AFM nu mai dă niciun semn, în 24 mai 2023, reprezentantul firmei a verificat aplicația pentru a verifica statusul dosarului, fiind „surprins” să vadă că  în data de 12 mai 2023 „s-a depus o cerere de informații suplimentare" cu termen de răspuns cinci zile.

Compania a depus clarificările solicitate, aștepând „cu nerăbdare” să fie publicată lista intalatorilor validați. În 11 iulie 2023, când s-a publicat lista instalatorilor validați de AFM, firma din Oradea avea să constate că a fost respinsă pentru că „nu au fost trimise documentele solicitate în etapa de remediere”.

Firma a reclamat că trebuia să primească solicitarea de notificare pe email, acolo unde a primit și confirmarea înscrierii în aplicație. Reclamanta a arătat că „nu a primit pe adresa de email indicată nicio notificare din partea pârâtei de a depune acte suplimentare sau de a da explicații şi a dovedit acest aspect”.  Societatea a arătat în proces că nevalidarea ca instalator AFM a afectat-o grav pentru că, având din partea clienților cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, a angajat oameni, astfel încât să facă față cererilor venite din partea clienților.

Apărarea AFM

În proces, Administrația Fondului pentru Mediu a arătat că problema informării prin email a firmei este o chestiune care ține de fondul problemei și ar trebui judecată doar în procesul deschis pe fond.

„Nu se pot reţine elemente de vădită nelegalitate ale actului administrativ atacat, motivele invocate de reclamantă fiind susțineri de temeinicie a căror veridicitate nu poate fi verificată decât prin administrarea probatoriului complex specific acțiunii de fond. Simplele susțineri făcute în conținutul cererii de suspendare a executării actului administrativ nu sunt suficiente pentru înlăturarea prezumției de legalitate de care se bucură actul”, a arătat AFM în procesul de suspendare a programului.

AFM s-a mai apărat arătând că motivele respingerii firmei stau în picioare: nu au fost depuse în termen clarificările cerute.

Decizia Curții de Apel Oradea

Curtea de Apel Oradea a admis cererea de suspendare a programului Casa Verde până la terminarea procesului pe fond, arătând că „reclamanta a făcut dovada că pe adresa de e-mail utilizată pentru autentificarea în aplicația online AFM, nu a primit nicio notificare care să îi atragă atenția că s-a depus o cerere de informații suplimentare, pentru a avea posibilitatea să răspundă în termen”.

„Mai mult, pârâta nici nu combate, prin întâmpinarea depusă, susținerile reclamantei, nefăcând referire la data ori modalitatea prin care reclamanta a fost notificată în vederea completării clarificării și remedierii situației, conform procedurii, limitându-se a face doar aprecieri cu titlu general asupra condiției de admisibilitate a cererii de suspendare privind cazul bine justificat”, se arată în sentința Curții de Apel Oradea.

Judecătorii au mai arătat că „în aparență, apare ca fiind verosimilă afirmația reclamantei, în sensul că societatea nu a primit nicio notificare prin care să fie atenționată de depunerea unei cereri de informații suplimentare, neștiind de existența acelei cereri, motiv pentru care nu a putut depune documentul suplimentar solicitat, până la data de 24.05.2023 când a verificat statusul aplicației”.

Sentința Curții de Apel Oradea nu este definitivă, dar este executorie, motiv pentru care programul Casa Verde 2023 a și fost suspendat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite