Ministrul Sănătăţii, după ce premierul a acuzat că numărul de paturi ATI este mai mic decât anul trecut: Niciun pat nu a dispărut prin magie

0
0
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, că acelaşi număr de paturi din secţiile ATI ale spitalelor din România se regăsesc acum faţă de începutul anului, când, potrivit premierului Florin Cîţu, ar fi fost mai multe disponibile. Voiculescu a precizat că au fost suplimentate cele 1.400 de locuri disponibile cu 190 de paturi la terapie intensivă.

“Am avut o teleconferinţă cu manegerii de spitale. Punem la dispoziţie ventilatoare. S-a putut extinde numărul de paturi de terapie intensivă cu aproape 190 în toată ţara. Vorbim de aproape 40 de paturi disponibile în plus în Bucureşti. Este ceea ce se poate în acest moment. Vorbim despre 190 de paturi suplimentare, dar nu este aşa de simplu. Nu e vorba numai de infrastructură, de a cumpăra un pat şi echipamentele aferente, e vorba de resursa umană, care e limitată. Tocmai de aceea e important ca restricţiile să fie respectate în continuare de toată lumea şi impuse de autorităţi acolo unde este cazul. În momentul de faţă sunt undeva la 1.400 de paturi de ATI. Numărul este dinamic. Avem paturi care vor fi disponibile într-un termen scurt. De asemenea, îmbunătăţim raportarea, în aşa fel încât să ştim ca paturile care ne sunt raportate ca fiind disponibile de două ori pe zi chiar putem să ne bazăm pe ele”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Acesta a precizat că se poate ajunge la numărul de 1.600 de paturi la ATI.

“Cu suplimentarea de aproape 190 de paturi, ne îndreptăm către 1.600 de paturi”.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a comentat şi afirmaţia fostului deţinător al acestui portofoliu, Nelu Tătaru, care a spus că erau 1.500 de paturi disponibile în terapie intensivă când a părăsit funcţia.

“Paturile n-au dispărut. Când vorbim de paturi raportate, vă spuneam mai devreme că lucrurile sunt dinamice şi nu întotdeauna raportările sunt cele corecte. Nici măcar un singur pat din ATI nu a dispărut prin magie în ultimele luni. La un moment dat a fost un fake news că s-ar fi redus numărul de paturi din Timişoara. Este fals. Numărul a crescut”, a declarant Voiculescu.

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că există rersurse necesare pentru creşterea numărului de paturi la ATI, în condiţiile în care România a intrat în valul al treilea al pandemiei. Prim-ministrul a precizat că de la începutul anului numărul de paturi a scăzut, în acest moment România având 1.408 locuri la ATI pentru pacienţii COVID-19.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite