Manuscris nepublicat despre cum a fost pregătită Revoluţia din ‘89

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muncitor din Constanţa a lăsat posterităţii multiple mărturii despre acţiunile de complot ale grupării Iliescu-Militaru-Măgureanu înainte de 1990

„Adevărul" a publicat anul trecut, în cadrul serialului „Misterele Revoluţiei", câteva articole despre o poveste tenebroasă petrecută la sfârşitul anilor '80 la Constanţa. Oraşul de la malul mării fost epicentrul unei mişcări clandestine a cărei finalitate se dorea a fi o lovitură de stat militară de tip sud-american. Complotiştii, cu sprijin sovietic, încercau să preia conducerea prin împuşcarea mortală a lui Nicolae Ceauşescu.

Armele ar fi urmat să fie obţinute de la o unitate militară din comuna Mihail Kogălniceanu, printr-un document fals creat de câţiva croitori din Constanţa. Muncitorii constănţeni urmăreau ca prin acţiunile lor să provoace prăbuşirea dictaturii comuniste, care le afecta viaţa de zi cu zi. Prin căpitanul de rangul I Radu Nicolae, ei au întreţinut legături cu grupul format din Ion Iliescu, Nicolae Militaru şi Virgil Măgureanu. Planul a eşuat după ce muncitorii au fost descoperiţi de Securitate şi arestaţi, însă grupul condus de Iliescu şi-a continuat activitatea şi a reuşit să ia puterea pe fondul Revoluţiei din 1989.

În anul 2003, Gheorghe Chiricescu, croitor din Constanţa, a finalizat un manuscris intitulat „Vremea ticăloşilor". Este o broşură pe care nu a trimis-o niciunei edituri, din lipsă de fonduri. „Ticăloşii" din titlu sunt oamenii alături de care croitorul a complotat la un plan de ucidere a lui Nicolae Ceauşescu: Nicolae Militaru, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi căpitanul de rangul I Radu Nicolae. Gheorghe Ciricescu şi majoritatea membrilor din reţeaua sa de complot au murit de cancer în intervalul 2004-2007. La cererea cititorilor, publicăm manuscrisul lui Gheorghe Chiricescu, aşa cum a fost lăsat înainte de decesul acestuia.

Vezi aici cartea despre ramificaţiile complotului anti-ceauşist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite