Managerul Institutului Fundeni: când un aparat se strică, jumătate din ţară suferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
70% din internările care au loc la Fundeni sunt pacienţi din afara Capitalei FOTO Adevărul
70% din internările care au loc la Fundeni sunt pacienţi din afara Capitalei FOTO Adevărul

Aproape 70% din internările care au loc în Institutul Fundeni sunt ale pacienţilor din afara Capitalei. Ba mai mult, a precizat Carmen Orban, managerul unităţii sanitare, în momentul în care un aparat se strică la institut „jumătate de ţară suferă”. De altfel, instituţia va avea în maximum doi ani şi cel mai modern centru de cercetare din ţară, apreciază specialiştii.

„Şi asta pentru că într-un an, la Institutul Fundeni, dintre cei peste 100.000 de pacienţi, 70% sunt din afara Bucureştiului, iar 20% au ajuns aici între viaţă şi moarte. ", a explicat doctorul Carmen Orban, cu ocazia Zilelor Institutului.

Potrivit acesteia, la un volum mare de bolnavi cu suferinte multiple şi grave, costurile cresc peste bugetul spitalului. „Institutul Clinic Fundeni este în permanentă dezvoltare. Anul acesta, am dus la bun sfârşit o serie de proiecte foarte importante pentru noi, principala misiune fiind aceea de a oferi îngrijire şi tratament de cel mai înalt nivel pacienţilor noştri. Mă bucur că bifăm premieră după premieră, ceea ce înseamnă că suntem pe un drum ascendent”, a adăugat Orban, citată de Mediafax.

100 de transplanturi hepatice în zece luni

Un record cele 100 de transplanturi hepatice efectuate de la începutul anului până la mijlocul lunii octombrie, în Centrul pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic. Astfel, numărul total de transplanturi hepatice realizate la Institutul Fundeni a ajuns la 500.

De asemenea, Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul institutului realizează peste 50 la sută dintre transplanturile de rinichi din România. În cadrul acestui centru au fost efectuate, în perioada iunie 1997 - iulie 2013, 1.366 de transplanturi renale, un record pe ţară.

„În 2013, a fost modernizat blocul operator de urologie şi terapie intensivă urologie, o investiţie necesară pentru creşterea calităţii serviciilor medicale din cadrul centrului”, a completat doctorul Carmen Orban.

Extinderea Secţiei de Transplant Medular, finalizată în 2013, a însemnat 10 camere sterile noi pentru adulţi şi copii şi a dus la creşterea numărului de transplanturi medulare, de la începutul anului şi până acum fiind efectuate 115 proceduri, un alt record.

O nouă premieră de anul acesta la Institutul Fundeni a fost realizarea unor intervenţii de implant de electrozi pentru tratarea unor afecţiuni urinare cronice, metodă impusă după ce tratamentele clasice nu au dat rezultate. Tot anul acesta, Institutul Fundeni a beneficiat de sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru modernizarea institutului cu aparatură de înaltă performanţă, iar o altă investiţie din 2013 a fost modernizarea secţiei de pediatrie.

Cea mai modernă unitate de cercetare în maximum doi ani

Şi tot anul acesta, la Fundeni a început construirea Centrului de Excelenţă în Medicină Translaţională, acesta fiind destinat descoperirii şi dezvoltării de noi tehnologii medicale, în domenii precum oncogenomica, genomica transplantului sau terapiile celulare. Printre afecţiunile vizate de activitatea noului centru se numără cancerele digestive şi pulmonare, infecţiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afecţiunile hepatice şi cele ale tubului digestiv, potrivit dr. Orban.

Prezent la evenimentul intitulat Zilele Institutului, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Gheorghe Iana, a spus că Institutul Clinic Fundeni reprezintă "leagănul" şcolii medicale româneşti.

„În acest loc s-a scris şi se scrie istorie. Nu poţi să faci performanţă fără bani. Nu poţi să faci medicină adevărată fără suport. Sperăm ca, în anii care urmează, în sfârşit, viaţa medicală să revină acolo unde îi este locul”, a adăugat Iana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite