Intervenţie cu laser împotriva sforăitului
0Procedura numită somnoplastie presupune eliminarea obstacolelor de la nivelul căilor respiratorii. Perioada de recuperare este de două-trei săptămâni
Sforăitul este o problemă nu numai pentru partenerul de viaţă, ci şi pentru propria sănătate. Schimbarea stilului de viaţă, pierderea kilogramelor în plus, renunţarea la tutun şi alcool sau chiar chirurgia sunt câteva dintre metodele disponibile persoanelor cu un somn zgomotos.
Sforăitul este, de cele mai multe ori, o consecinţă a apariţiei apneei, o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate. “Pentru stabilirea tipului de tratament care trebuie aplicat unui pacient care sforăie, este nevoie, în primul rând, de o somnografie, care constă în monitorizarea somnului pe timpul nopţii al bolnavului. Aceasta este urmată şi de un control ORL, pentru a se depista dacă există cauze locale ale apariţiei sforăitului”, a explicat dr. Florin Mihălţan, medic primar, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Alimentaţia dinainte de culcare trebuie eliminată
În timpul examinării medicale, se urmăreşte ca pacientul să nu aibă polipi, amigdale mărite sau alte impedimente în calea respiraţiei normale. În timpul monitorizării pacienţilor, se urmăresc atât activitatea cerebrală, cât şi nivelul de oxigen din circuitul sanguin sau mişcările involuntare ale picioarelor. “Persoanele care sforăie trebuie să slăbească, să renunţe la alcool şi tutun şi să doarmă minimum şapte ore pe noapte. De asemenea, trebuie eliminată alimentaţia dinainte de culcare.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este obţinerea confortului în timpul somnului: salteaua trebuie să fie comodă, iar temperatura aerului să fie în jur de 21 de grade Celsius. Liniştea şi întunericul din cameră sunt şi ele importante”, a afirmat dr. Mihălţan.
Chirurgia, opţiunea extremă
În cazul în care aceste soluţii se dovedesc ineficiente, specialiştii în dereglările de somn sugerează folosirea unor ventilatoare speciale, pentru menţinerea căilor respiratorii deschise, dar şi a unei proteze pentru gură, aplicată numai noaptea. Proteza va împinge în faţă mandibula şi va permite respiraţia normală.
Chirurgia este o altă opţiune, atunci când sforăitul devine insuportabil atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru partener. Metoda constă în înlăturarea unei părţi din vălul palatin. “O tehnică de ultimă oră este somnoplastia. Ea presupune o intervenţie cu laser, pentru eliminarea obstacolelor de la nivelul căilor respiratorii.
Perioada de recuperare după o asemenea intervenţie este de două-trei săptămâni”, a explicat dr. Florin Mihălţan. Somnoplastia se poate face în clinici de specialitate, dotate cu aparatură de ultimă oră.