Familia Regală urează românilor sărbători pascale cu pace, seninătate şi bucurii

0
Publicat:

Familia Regală a României a transmis, sâmbătă, un mesaj în care le urează românilor să aibă "sărbători pascale cu pace, seninătate, bucurii".

Familia Regală a României
Familia Regală a României

"Familia Regală urează românilor din ţară, din Republica Moldova şi de pe tot întinsul lumii sărbători pascale cu pace, seninătate, bucurii şi, alături de familie şi de cei dragi! Paşte fericit!", transmite Familia Regală, într-o postare pe Facebook.

Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (pe 21 martie sau, în unii ani, cu cel mult două zile înainte sau după). Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Sinodul I Ecumenic de la Niceea (anul 325) a luat în calcul data serbării Paştelui folosind regula: Paştele creştin va fi serbat în prima duminică după 14 Nisan, după luna plină, după echinocţiul de primăvară (21 martie).

Învăţaţii au constatat că acest calendar rămâne în urmă, aşa că pe 24 februarie 1582 Papa Grigore al XIII-lea îndreaptă eroarea, iar calendarul numit Gregorian este adoptat de statele catolice şi protestante. Cele de la Răsărit au rămas la calendarul iulian până în jurul anului 1920.

Bisericile ortodoxe nu au decis trecerea la calendarul gregorian imediat, ci abia după Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol din 1923.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite