Desi gazele li se par scumpe, tot mai multi romani si le doresc in casa
0* Numarul consumatorilor a crescut de la 1,3 milioane in 2000 la 2,1 milioane in 2004 * Distrigaz-Sud aproape de finalizarea stocurilor de gaze pentru iarna 2005
Din statisticile oficiale reiese ca romanii ard gazul cel mai ieftin din regiune si din Europa de Vest - 138$/1000 mc, comparativ cu Bulgaria - 250$/1000 mc sau cu Polonia - 315$/1000 mc. Acest pret, insa, nu se va opri aici, el va avea un trend ascendent pana in 2007, anul integrarii. Prima majorare, scurta, de 5%, va fi la 1 octombrie 2004, dar tinta va fi de 180$/1000 mc in 2007. Desi pretul gazelor a avut permanent un trend ascendent, totusi numarul consumatorilor a crescut exploziv. Daca in anul 2000, in Romania existau 1,3 milioane de consumatori industriali si casnici, in 2001, numarul acestora a crescut la 1,4 milioane; in 2002, la 1,7 milioane; in 2003, la 1,9 milioane, iar in primul semestru 2004, numarul a trecut de 2 milioane. Aceasta aproape dublare a numarului de consumatori pare sa demonstreze ca, indiferent de evolutia pretului, gazul e dorit de fiecare roman in casa proprie.
Distrigaz-Sud alimenteaza 539 de localitati
Distrigaz-Sud, de exemplu, alimenteaza cu gaze 539 de localitati, iar numarul acestora se afla in crestere, in special in orasele de pe cursul Dunarii. "Sistemul de distributie a gazelor se afla in plina dezvoltare. Romanii se zbat sa li se asigure furnizarea gazelor in curte. Daca analizam pretul gazelor din regiune si din Europa, ne dam seama ca in Romania gazele nu sunt scumpe. Problema este ca oamenii au putere scazuta de cumparare, dar, cu toate acestea, este bataie pe gaze. Sistemul capata ramificatii si localitati noi. El este atat de dinamic incat ar fi posibil ca din momentul semnarii contractului dintre statul roman si viitorul investitor si pana la intrarea acestuia in birou, reteaua Distrigaz-Sud sa mai creasca cu cel putin 50-60 de abonati. Distributia de gaze este un domeniu viu, de care cetateanul are nevoie", ne-a declarat Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz-Sud.
"Restrangerea numarului de consumatori ar fi o masura antieconomica"
In contextul in care Agentia Nationala a Resurselor Minerale atesta un nivel al rezervelor romanesti de gaze naturale de 150 miliarde mc, resursele fiind epuizabile, ne-am astepta la o fortare de restrangere a numarului de consumatori casnici, asa cum se intampla inainte de '89. Liviu Duinea este de parere ca si gazele sunt o marfa, iar restrangerea numarului celor care o folosesc ar fi o masura antieconomica: "Furnizarea de gaze este o afacere pentru companie. Cu cat vinzi mai mult si ai mai multi clienti, cu atat cifra de afaceri creste, deci, si profitul. Personal, am observat doua lucruri in contractele comerciale ale Distrigaz-Sud pentru a avea un pret bun: trebuie sa ai contract pe termen lung si o cantitate cat mai mare de gaze. Faptul ca am importat tot timpul anului 2003 a fost extrem de benefic pentru Distrigaz-Sud in iarna lui 2004. Aceeasi tactica o aplicam si pentru acest an, cand importam gaze zilnic in valoare de 500.000 de dolari. Acest lucru ne permite sa ne refacem stocurile proprii, in afara celor de la Romgaz, incepand chiar cu luna aprilie. Vom avea, astfel, posibilitatea ca, in iarna lui 2005, sa ne alimentam clientii industriali si casnici in flux uniform de gaze, fara sincope, gatuiri si alte nenorociri. In prezent, exista distributii de gaze in Occident care nu furnizeaza decat gaze din import. In 2003, si aceeasi politica o continuam si in 2004, Distrigaz-Sud a importat gaze cat jumatate din cifra ei de afaceri - 231,5 milioane de dolari, la pretul cel mai competitiv".
Pentru iarna lui 2005, dintr-o capacitate de stocare a Romaniei de 2,4-2,6 miliarde mc, Distrigaz-Sud s-a angajat sa participe cu o cota de 230-250 milioane mc. Si, desi, consumurile au scazut puternic in aceasta vara, compania este optimista inclusiv in realizarea planurilor de investitii pentru 2004. Intentiile sunt de a adauga inca 250 km de conducte noi celor deja modernizate. In prezent, din cei 13.600 kilometri de conducte, 5.000 km asteapta sa fie inlocuiti.