De ce să te ferești în perioada celor mai mari reduceri din an. Recomandări de Black Friday de la directorul ANPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum interesul pentru campania de reduceri de Black Friday este în creștere, având în vedere că unele magazine au dat deja startul, directorul general din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel le recomandă tuturor consumatorilor să se informeze cât mai bine asupra produselor pe care vor să le cumpere şi să acorde atenţie tuturor detaliilor. 

Cumpărături de Black Friday în siguranță FOTO Arhivă
Cumpărături de Black Friday în siguranță FOTO Arhivă

Paul Anghel a publicat pe pagina personală de Facebook o întreagă listă cu sfaturi și recomandări pentru cumpărăturile de Black Friday.  

De asemenea, informează că ANPC și Centrul European al Consumatorilor Romania - ECC Romania au realizat un ghid pentru consumatorii care vor sa achizitioneze produse in perioada reducerilor de Black Friday.    

Acesta avertizează consumatorii asupra posibilității unor false reduceri de preț folosind un citat al lui Margaret Thatcher: „GRATIS este doar cașcavalul din cursa de șoareci!”. 

Reducerile mari de preț, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri și a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday. De asemenea, recomandăm verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs, practică ce a dus la îmbunătățirea constantă a modalităților de prezentare a prețurilor și reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.”, a scris Paul Anghel pe Facebook. 

De asemenea, le recomandă celor care vor să profite de reducerile de Black Friday să facă o listă cu produsele dorite, dar și cu prețurile actuale ale lor. 

Verificarea stocului produselor, a prețului întreg, a costului de livrare se numără și ele printre sfaturile directorului ANPC. 

Ghidul ANPC și EEC pentru Black Friday - Foto Facebook
Ghidul ANPC și EEC pentru Black Friday - Foto Facebook

Paul Anghel transmite consumatorilor că retailerii sunt obligați să îi informeze corect și complet. 

Recomandăm consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului; acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul.”, menționează Paul Anghel. 

Legat de siguranța contului bancar, Paul Anghel spune „când doriţi să achizitionaţi online cu plata prin card bancar, căutați „https” în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. In cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru.” 

Returnarea unui produs cumpărat de Black Friday - Foto Facebook
Returnarea unui produs cumpărat de Black Friday - Foto Facebook

În România comercianții încep mai devreme decât în America reducerile de Black Friday. Dacă în mod tradițional Black Friday are loc în ultima vineri din noiembrie,  imediat după Ziua Recunoștinței, în România, cel mai mare comerciant online, eMag va da startul reducerilor pe 10 noiembrie. 

Alți comercianți încep chiar mai devreme, de exemplu Black Friday la Flanco are loc între 27 octombrie și 30 noiembrie, iar la Altex și Media Galaxy a început pe 2 noiembrie. Și Elefant a început astăzi, 3 noiembrie,  campania de Black Friday. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite