COVID-19: Cum a variat speranța de viață în regiunile lumii

0
Publicat:

Conform unui studiu care a fost publicat, luni, speranța de viață medie a oscilat în diverse regiuni ale lumii în cel de-al doilea an al pandemiei de COVID-19 din pricina ratelor diferite de vaccinare, relatează AFP, conform Agerpres.

 Franţa, Belgia, Elveţia şi Suedia au atins nivelurile din 2019.
Pandemia de COVID-19 a cauzat o scădere semnificativă a speranței de viață. Foto: Pixabay

Pandemia de COVID-19 a cauzat în anul 2020 cea mai semnificativă scădere a speranței de viață după cel de-al Doilea Război Mondial, au transmis în urmă cu un an oamenii de știință de la Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie. 

Însă, în anul 2021, „a apărut o divergenţă bruscă", a afirmat Ridhi Kashyap, profesor la Oxford şi coautor al unui nou studiu, care a fost publicat, luni, în revista Nature Human Behaviour.

  „Unele ţări au început să prezinte semne de redresare”, în vreme ce altele au înregistrat „pierderi care s-au agravat", a mai afirmat Kashyap pentru AFP.  

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au studiat datele de mortalitate din 29 de ţări europene, Statele Unite şi Chile începând din anul 2015. 

Multe țări din Europa Occidentală s-au bucurat de o revenire a speranței de viață la niveluri apropiate de cele înregistrate înainte de pandemie. 

 Franţa, Belgia, Elveţia şi Suedia și-au revenit complet din acest punct de vedere şi au atins nivelurile din 2019. 

Cu toate acestea, în Europa de Est, speranța de viață a scăzut până la un nivel nemaivăzut de la destrămarea Uniunii Sovietice, conform autorilor noului studiu.

  În Bulgaria, speranţa de viaţă a înregistrat o scădere cu 25 de luni în anul 2021, după ce a scăzut cu 18 luni în anul 2020. Bulgaria are cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID-19 din Uniunea Europeană. 

Conform studiului, țările care aveau cele mai ridicate procentaje de populație vaccinată cu schemă completă împotriva noului coronavirus, în luna octombrie a anului 2021, s-au bucurat de o scădere mai ușoară a speranței de viață. 

Acest fapt sugerează că există în mod clar o legătură”, a afirmat Kashyap. 

Ţări precum „Suedia, Elveţia, Belgia şi Franţa au reuşit să revină la nivelurile de speranţă de viaţă de dinaintea pandemiei, pentru că au reuşit să protejeze în acelaşi timp persoanele vârstnice şi pe cele tinere", a afirmat Jonas Schoely, om de știință la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice din Germania şi coautor al studiului.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite