Ciucă: Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Din toamnă vom putea folosi gaz lichefiat american. Legea Offshore urmează să intre în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, la Digi24, că România nu este în riscul de a rămâne fără gaz şică avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, astfel că din toamnă vom putea folosi gaz lichefiat american. Şeful Executivului a spus că liderii coaliţiei şi-au asumat ca în perioada următoare să intre în Parlament Legea Offshore.

„Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon. (..) Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a spus premierul, afirmând că se doreşte ca în toamnă sa la finalul anului, să avem gaz injectat prin acest interconector şi vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”. 

Întrebat dacă România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: ”Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”. 

Despre momentul când România va putea extrage gaz din Marea Neagră, premierul a amintit că angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat este ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament, şi a precizat că ”nu este vorba de mai muilt de o lună, maxim două”.

Şeful Executivului a confirmat că discuţiile, la acest moment, pe legea offshore, este cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părţi: „Este win-win. (..) Cifrele sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră”, a adăugat el. 

„Cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt cei care susţin şi argumentează proiectul, nu mă pricep la energie şi nu pot să spun dacă este nevoie să fiu eu mulţumit. Trebuie să fie o lege care să asigure trecerea la exploatarea gazelor, iar România să fie beneficiarulul acestui proiect”, a mai afimat premierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite