Cei mai mulţi români susţin orice investiţie care aduce locuri de muncă, chiar dacă apar riscuri de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii preferă investiţiile care aduc creştere economică celor care protejează mediul FOTO Adevărul
Românii preferă investiţiile care aduc creştere economică celor care protejează mediul FOTO Adevărul

Două treimi din români sunt de acord cu investiţiile care creează locuri de muncă, indiferent de domeniul de activitate şi sunt pentru exploatarea zăcămintelor de subsol chiar dacă apar o riscuri de mediu. Cu toate acestea, cei mai mulţi români susţin că o dezbatere parlamentară pe marginea proiectului de la Roşia Montană este utilă. Aşa arată un studiu realizate de CSCI, în luna septembrie.

67% dintre români se pronunţă în favoarea proiectelor de minerit care creează locuri de muncă în pofida protestelor ecologiştilor şi doar 21% dintre români susţin investiţiile în protejarea mediului ce nu aduc creşterea economică.

70% dintre români sunt de acord cu investiţiile pentru exploatarea zăcămintelor

Mai mult, aproape 70% dintre români spun că sunt de acord cu investiţiile pentru exploatarea de noi zăcăminte de petrol şi gaze, chiar dacă apar riscuri de mediu şi doar 21% susţin protejarea mediului dacă asta înseamnă preţuri mai mari la gaze şi combustibil.

Totodată, studiul CSCI a scos la iveală faptul că şomajul este principala preocupare a românilor. Astfel că, atunci când au fost întrebaţi ce investiţii ar susţine, peste jumătate au spus că sunt de acord cu orice investiţie care va crea locuri de muncă.

Sănătatea şi educaţia, probleme stringente ale românilor

O problemă importantă pentru români este şi cea a educaţiei şi sănătăţii, astfel că 21% dintre participanţii la studiu au afirmat că ar susţine orice investiţie care va aduce bani la bugetul de stat pentru proiecte în sănătate şi educaţie, iar 15% dintre români s-au pronunţat în favoarea investiţiilor care ajută indirect mediul privat să se dezvolte şi care va aduce mai multe taxe la buget. Cu toate acestea, doar 12% dinte respondenţi au spus că, dacă ar avea ocazia, ar susţine investiţiile care asigură un mediu sănătos şi curat.

Deşi problema unui mediu curat nu este pe lista celor mai importante probleme ale românilor, patru din cinci cetăţeni spun că o dezbatere parlamentară pe tema proiectului de minerit de la Roşia Montană este o idee bună şi susţin că sunt de acord ca Legislativul să ia o decizie în acest sens. Doar 9% dintre români ar fi ales o altă modalitate de a decide în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană.

Studiul a fost derulat în perioada 6-7 septembrie 2013, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.100 de persoane.Eroarea tolerată este de 3,1% la un nivel de probabilitate de 95%.

Studiu CSCI

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite