Ministru Mediului va vota în cazul Roşia Montană doar după ce se va consulta cu alegătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb
Rovana Plumb

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a fost la Oradea, unde a declarat că avea "datoria şi responsabilitatea" să propună Guvernului un nou acord pentru Roşia Montană, care este mai bun decât cel precedent din punct de vedere economic şi al protecţiei mediului.

"Ca ministru al Mediului şi schimbărilor climatice am avut datoria şi responsabilitatea să introducem în noul proiect noi standarde de mediu, în aşa fel încât prin implementarea lor să asigurăm o protecţie a mediului mai bună", a spus Rovana Plumb.

"În ce priveşte decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt în Parlament, nu ca persoană fizică, ci trimisă de un număr de cetăţeni din Colegiul 2 Dâmboviţa, cu care voi avea o discuţie şi, în funcţie de mandatul pe care aceştia mi-l vor da, îmi voi da şi votul în Parlament", a spus ministrul şi deputatul Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, proiectul de lege promovat în Parlament de Guvern a fost gândit "pentru a obţine un acord care să corespundă tuturor cerinţelor de mediu europene şi internaţionale".

"Vorbim despre un nou proiect, la care am lucrat ca ministru alături de echipa guvernamentală. Proiectul din perioada anterioară nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu şi al intereselor naţionale. Am gândit un nou proiect pentru a obţine un acord care să corespundă tuturor cerinţelor de mediu europene şi internaţionale. Practic, prin acest nou proiect am preluat toate standardele de mediu şi am respectat toate cerinţele legislaţiei de mediu europene şi internaţionale pentru a nu avea un impact de mediu negativ", a spus Plumb.

Potrivit Mediafax, în privinţa beneficiilor economice pe care le-ar putea avea statul român în urma exploatării miniere de la Roşia Montană, ministrul Mediului a susţinut că, prin negocieri, a obţinut de la compania titulară a proiectului, dublarea garanţiilor în caz de "accident ecologic, pentru protejarea biodiversităţii, reducerea la o treime a riscului de poluare cu cianuri".

"Am ridicat de la 76 de milioane de dolari la 146 milioane de dolari cuantumul garanţiilor de mediu, care vor acoperi închiderea şi reabilitarea minelor, a instalaţiilor de deşeuri şi monitorizarea post-închidere", a spus ministrul.

Plumb a afirmat că "din punct de vedere al Ministerului Mediului", a făcut ceva "ce nu s-a luat în calcul până acum", şi anume, a adus în noul proiect "cea mai nouă şi modernă tehnologie", după modelul unor state ca Italia, Spania, Finlanda şi Suedia.

De asemenea, ministrul Mediului a spus că a avut "curajul de a duce în faţa cetăţenilor, prin dezbaterile care vor avea loc în Parlamentu, a acestui proiect deosebit de important, care - ca şi celelalt proiect, privind gazele de şist - concurează la independenţa energetică a României".

Rovana Plumb a precizat că, în ceea ce priveşte gazele de şist, în prezent autorităţile de mediu au avizat în Dobrogea "doar prospecţiuni", iar în Vaslui "doar explorare", cu asigurarea că "toate standardele de mediu vor fi respectate, iar Garda de Mediu va supraveghea toate operaţiunile".

În final, referindu-se la judeţul Bihor, unde anul acesta au avut loc mai multe proteste faţă de exploatarea gazelor de şist, inclusiv în staţiunea Băile Felix, Rovana Plumb a susţinut că în această zonă "nu există niciun fel de acord pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist".

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite