Ce riscă preoții care cer bani enoriașilor pentru înmormântari sau căsătorii. Sunt obligatorii contribuțiile bănești?

0
Publicat:

Mulți enoriași nu știu că preoților le este interzis să ceară bani pentru înmormântări sau căsătorii. Cei care o fac pot fi reclamați și riscă să rămână chiar fără parohie. Slujitorii Domnului pot primi doar ajutoare financiare oferite de bunăvoie de către credincioși.

Preoții pot fi reclamați dacă cer bani enoriașilor FOTO Adevărul
Preoții pot fi reclamați dacă cer bani enoriașilor FOTO Adevărul

Conform Mesagerul hunedorean, preoții nu au voie să pretindă bani și dacă o fac, se expun la con­secințe grave. Purtătorul de cu­vânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că cei care cer bani pentru înmormântări își pot pierde parohia.

Sancțiunile în această situație merg de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în ca­zurile extreme. Această hotărâre de sinod este menită să asigure trans­pa­rența financiară, să prevină exploatarea financiară a familiilor îndurerate și să evite eventualele abuzuri, arată sursa citată.

De asemenea, contribuțiile bănești ce­rute de biserici nu sunt obligatorii, ci re­pre­zintă doar ajutoare financiare oferite de credincioși de bunăvoie, fiind excluse situațiile în care preoții cer bani în mod abuziv.

Enoriașii trebuie să se informeze din surse sigure despre aceste „taxe”, iar atunci când apar neînțelegeri, preotul respectiv poate fi reclamat Bisericii Ortodoxe Române ( biroul.sesizari@patriarhia.ro ).

Preotul care a vrut să oprească o înmormântare și-a făcut selfie la mormânt. Ce spune fiica răposatului

Recent, s-a petrecut o înmormântare cu scandal într-un cimitir din Gura Solcii, județul Suceava. Un preot ortodox s-a întins pe jos în fața cortegiului funerar, iar la scurt și-a făcut un selfie chiar la mormântul răposatului.

Într-o reacție la cele întâmplate, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au precizat că, de fapt, preotul ortodox ar fi alunecat.

„Părintele a alunecat și a căzut. Nu și-a dorit să protesteze, pur și simplu a alunecat, de-acolo a pornit și reacția lumii, iar părintele a făcut o criză, probabil din cauza situației, a făcut o criză”, susține Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Rudele decedatului susțin însă că preotul a vrut să oprească ceremonia de înmormântare organizată în rit penticostal. Pe rețelele sociale a apărut și o filmare a celor întâmplate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite