Câte paturi la Terapie Intensivă şi câte ventilatoare de respiraţie au acum spitalele din România - Datele oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele dispun de 2.653 de paturi ATI şi de 1.361 de ventilatoare mecanice, iar cea mai recentă informaţie referitoare la testele pentru coronavirus indică un stoc de peste 2.600 de teste în cele 11 centre existente la nivel national.

„La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI şi de 1.361 ventilatoare mecanice”, precizează Grupul de Comunicare Strategică. Noi detalii vor fi prezentate pe măsură ce se vor concretiza achiziţiile în derulare.

În ceea ce priveşte testele pentru coronavirus, numărul de teste disponibile în cele 11 centre de testare de la nivel naţional era duminică seară de 8.612.

INSPR: Strategia, bazată pe detectare rapidă

Institutul Naţional de Sănătate Publică din România (INSPR) a dat publicităţii o serie de recomandări cu privire la algoritmul de testare pentru COVID-19, la internare şi la externare.

„Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC). În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generatia 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susţinuită.  În aceste condiţii strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată”, se arată în comunicatul INSPR.

Astfel, potrivit INSPR, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională; 
  • Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate; 
  • Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat; 
  • Cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de vârstă şi din TOATE spitalele;
  • Persoane instituţionalizate simptomatice.

Categorii de persoane care NU fac obiectul testării:

  • Contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, alţii decât personal medico-sanitar.
  • Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională.

În aceste ultime cazuri va fi luată măsura auto-izolării la domiciliu pe o perioadă de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

Autorităţile au confirmat luni cinci decese în cazul unor pacienţi diagnosticaţii cu coronavirus, alte 143 de cazuri de îmbolnăvire în ultimele 24 de ore, 15 pacienţi fiind la Terapie Intensivă, dintre care 7 în stare gravă. Numărul total al cazurilor a ajuns la 576, iar 73 de pacienţi s-au vindecat.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite