Catarama, partenerul de tenis cu piciorul al lui Cozma, ii ridica la plasa infractorului din Petrosani
0Patronul de la SAFI promite minerilor, pe seama bugetului de stat, reesalonarea datoriilor Senatorul PNL Viorel Catarama, presedintele Comisiei Economice a Senatului, a prezentat, miercuri,
Patronul de la SAFI promite minerilor,
pe seama bugetului de stat, reesalonarea datoriilor
Senatorul PNL Viorel Catarama, presedintele Comisiei Economice a Senatului, a prezentat, miercuri, liderilor minerilor si autoritatilor locale din Valea Jiului o initiativa legislativa privind reesalonarea pe termen de cinci ani a datoriilor din toata economia nationala si anularea penalitatilor. Membrii comisiei senatoriale prezenti la Petrosani i-au anuntat pe liderii minerilor si pe directorii CNH ca industria miniera va primi, prin bugetul pe 1999, 1.000 de miliarde de lei pentru continuarea programului de inchidere si conservare a unor exploatari nerentabile. (Mediafax)
"Noroc bun o sa va spun la plecare", a spus, ieri, Viorel Catarama, imediat dupa ce facuse greseala sa-i salute pe mineri cu "Buna ziua". In acest fel, presedintele Comisiei economice a Senatului si-a exprimat si unul dintre gandurile cu care a venit la Petrosani - reluarea lucrului in exploatarile miniere, intrate in cea de-a treia zi de greva generala. Ortacii lui Cozma au izbucnit in urale. Un minut incheiat, oamenii care se jura ca-l vor vota pe Vadim au scandat "Catarama, Catarama!". Pentru ei, incetarea spectacolului regizat de liderul Vaii ar fi o usurare, pentru ca greva se face pe banii lor. Desi platesc cotizatii lunare cuprinse intre 20 si 50 de mii, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului nu a constituit niciodata un fond pentru greva. Si, de la inceputul anului, minerii n-au muncit nici o zi. De-a dreapta lui Catarama - impecabil si crispat -, Cozma nu-si putea ascunde satisfactia. Cei patru senatori debarcati la sediul Companiei Nationale a Huilei se adauga unui lung sir de trofee - demnitari pe care i-a adus de la Bucuresti in fata maselor de mineri scosi in strada, in Valea Jiului.
Sosirea delegatiei senatoriale a fost momentul-forte al programului manifestatiilor din Petrosani. Aproximativ 6.000 de mineri ocupasera inca de la ora 7 curtea CNH-ului. Pentru a-i tine in priza pe ortaci, timp de cinci ore, din 15 in 15 minute, la statia de amplificare, a fost pus mesajul ministrului Berceanu prin care acesta se arata dispus sa negocieze, dar nu cu Miron Cozma. Intre doua pauze tehnice, liderul urca la microfon pentru a aduce vesti bune - "sindicatele sunt cu noi". Apoi, de pe o hartie sifonata, citea fix aceleasi organizatii sindicale care inca de acum trei zile si-au exprimat "calduroasele adeziuni" - sindicatul soferilor din Petrosani, cel al berarilor din Hateg, sindicatul de la o fabricuta de mobila etc. La un moment dat, a fost expus in fata minerilor si un sef sindical in carne si oase, dar si acesta membru al unei organizatii - Meridian - care consimtise inca de marti la greva din Vale. Pana la ora pranzului, timpul a fost umplut cu mesajele PSM-ului, ale PDSR-ului si cu muzica.
La ora 12, Miron Cozma a iesit sa intampine in strada delegatia condusa de dl. Catarama. Coloana de masini a tras cam la 100 de metri de magazinul "Elvila", depasindu-l putin pe lider. La sugestia unui colonel de politie, Cozma a mai facut cativa pasi pentru a le iesi inainte exact cand deschideau portierele. Dupa prezentari si strangeri de maini, oficialii au traversat multimea care se dadea la o parte si scanda "Cozma, Cozma!". Au mai zabovit pe treptele CNH-ului pret de 10 minute, pentru a asculta discursul liderului (cuvinte-cheie: Berceanu, incompetent, unitate, nu cedam, Catarama - singura speranta) si un scurt discurs al d-lui Catarama: "vom examina toate posibilitatile". Apoi, reprezentantii Senatului, sindicatului, prefecturii si conducerea CNH au intrat la negocieri, iar masa de mineri s-a rarit, care punandu-se pe asteptat prin localurile Petrosanilor, care luand drumul spre casa. Discutiile dintre Cozma si partenerul sau de tenis cu piciorul se anuntau de durata.
Constanta CORPADE
Adrian CERCELESCU
Razvan POPA
Joi, 14 ianuarie 1999
Minerii - intaratati sa strapunga azi barajele din Defileul Jiului:
"Ori noi, ori ei!"
Declaratiile iresponsabile ale ministrului Dejeu, privind folosirea armelor de foc, aprind spiritele
Sloganul zilei de ieri la Petrosani a fost "Valea si-a pierdut rabdarea!". Cele cateva mii de mineri grevisti - adunati pentru a opta zi in fata Companiei Nationale a Huilei - au primit dispozitii, din partea lui Cozma, sa-si incaseze banii pentru luna trecuta si sa nu uite de protest. "Daca veti cadea in plasa de a nu participa azi la greva, tot ce am facut pana acum ramane fara sens" - spunea liderul, precizand mai departe: "Maine dimineata (azi - n.n.) sa va ascultati liderii cu mare atentie. Ce va vor spune ei sa nu faceti public dv. Sa nu asiste la discutii presa! Daca aveti catei printre dv., taiati-le coltii" - indemna mai-marele ortacilor, invaluind oarecum in mister intentiile de azi ale protestatarilor. Potrivit celor propovaduite de cateva zile de la microfonul grevei generale, 14 ianuarie ar trebui sa fie ziua decisiva in privinta plecarii spre Bucuresti sau ramanerii in Valea Jiului, continuarii grevei generale sau aplanarii conflictului de munca.
Cozma vorbeste
cu pumnul ridicat
Deruta starnita marti, seara, dupa sfertul de maraton desfasurat de mineri prin Defileul Jiului, a fost inlocuita ieri de furia minereasca iscata impotriva ministrului Dejeu (care a declarat la un post TV ca se poate ajunge, la nevoie, si la deschiderea focului) si a mai-
marilor zilei. "Nu vrem sa rasturnam Puterea. Sa-l ia dracu' si sa ramana cu ea! Nu am cerut schimbarea presedintelui sau a lui Dejeu. Sa stie ministrul de Interne ca nu ne sperie gloantele! Il intrebam pe Dejeu ce lege ii da lui dreptul sa foloseasca gloantele impotriva unor sindicalisti care-si cer drepturile" - striga Cozma pe treptele CNH, in aclamatiile suporterilor, care scandau alternativ: "Unitate, unitate" si "Criminalii, criminalii" sau "Minerii din Petrosani/Nu au frica de jandarmi." (...)
"Decat sa ne moara copiii infometati,
mai bine murim impuscati!"
Secondandu-si indeaproape liderul, ceilalti reprezentanti ai minerilor din Valea Jiului si-au sustinut ieri discursurile in tonalitati cand belicoase, cand sfasietoare. "Cum isi poate permite Dejeu sa spuna ca se va trage in noi cu munitie de razboi, cand in cele mai democratice tari ale lumii se uzeaza numai cu gloante de cauciuc?", intreba un adjunct al lui Cozma. "Decat sa ne moara copiii de foame, mai bine murim noi impuscati de gloante" - sustinea un altul. "Noi, liderii, mergem primii sa ne-
mpuste" - spunea un alt vorbitor, sustinut de reprezentantul minei Dalja, care afirma raspicat: "Ori noi, ori ei! Mergem pana la capat!". (...)
Constanta CORPADE
Marti, 19 ianuarie 1999
Ieri seara, la Bumbesti-Jiu, prima ciocnire a celei de-a cincea mineriade
Miron Cozma a gasit ceea ce cauta de doua saptamani: confruntarea cu fortele de ordine. Las, liderul minerilor s-a ascuns in mijlocul coloanei, departe de linia intai
Ieri dimineata, la ora 11,27, minerii s-au incolonat si au pornit in mars spre Bucuresti, trecand de cinci baraje. La circa 5 km de Bumbesti-Jiu, cateva sute de jandarmi, politisti, reprezentanti ai BAOLP si DIAS se mobilizeaza, in cateva minute, pe o distanta de circa 1,5 km. Ora 18,00. Totul este pregatit pentru a-i astepta pe mineri. Intunericul si vantul rece s-au lasat peste Defileu. In jurul orei 18,20, in zona soseste prefectul judetului Gorj, Pantelimon Manta. El urmeaza sa discute cu minerii, eventual sa-i convinga sa se intoarca: "Nu pot sa le spun decat ca exista disponibilitate pentru negocieri. Mai mult acum nu stiu sa va spun", ne declara. De cateva ore bune, pentru a supraveghea atent actiunea subordonatilor sai, pe Defileu se afla si inspectorul-sef al IJP Gorj, col. Constantin Codita. Discutiile dintre reprezentantii Prefecturii Gorj si mineri vor avea loc in lumina farurilor de la masinile Politiei, precum si de la o portavoce a acestora. Prefectul Manta le-a propus, in cele din urma, minerilor sa se intoarca la Lainici si sa negocieze aici, dar acest lucru nu a fost acceptat de catre mineri, liderul care se afla in fata lor, Romeo Beja, spunand ca nu mai poate sa-i stavileasca. Ei au cerut sa fie lasati sa treaca Defileul si sa ajunga in Tg. Jiu, iar negocierile sa se poarte acolo. Acest lucru nu a fost acceptat de catre Prefectura Gorj, moment in care masinile Politiei, care asigurau escorta prefectului, s-au intors spre Bumbesti-Jiu. La cateva minute, au urmat primele rachete de semnalizare si primele cartuse cu lacrimogene. Un nor de gaz s-a asternut peste multimea agitata. Jandarmii au ramas mobilizati, neactionand. In momentul in care atat minerii, cat si jandarmii au fost afectati de gazele lacrimogene, si de o parte, si de cealalta au inceput sa cada oameni. La nici zece minute de la incident, Salvarea a trecut spre baraj, pentru a scoate de acolo posibilii raniti. In randul trupelor a pornit imediat zvonul conform caruia cativa mineri ar fi cazut in Jiu. Dupa circa o jumatate de ora, timp in care norul de gaze lacrimogene a mai inceput sa se evapore, nu s-a intamplat nimic nici de o parte, nici de cealalta. Pe parapetul de pe marginea Jiului, zeci de mineri si de jandarmi puteau fi vazuti vomitand. Nici masinile care au reusit sa ajunga masa de manevra a minerilor nu au mai inaintat.
Isabela MANTA
Miercuri, 20 ianuarie 1999
Respingand ultima oferta de dialog a primului-ministru
Minerii o iau spre Bucuresti
Tg. Jiu, 19 ianuarie 1999, ora 16,20
* In zorii zilei de ieri, minerii au pravalit peste jandarmi pietre si stanci mari cat rotile de camion. "Va omoram, ba!", urlau ortacii ca scosi din minti. Marti, ora 9,45: Dispozitivul jandarmilor se da la o parte din calea minerilor. DAPL l-a suspendat pe subprefectul taranist de Gorj. Minerii de la Exploatarea Berbesti-Alunu si-au cedat ieri masa calda celor din Vale. Aproximativ 300 de mineri din zona Anina au plecat spre Targu Jiu. Imaginea Romaniei in Occident - minata de mineri. La Spitalul din Petrosani mai erau internati 14 mineri
* Partidele Puterii si Opozitiei incearca in disperare sa traga foloase de pe urma mineriadei: o parte din deputatii taranisti se tem de tradare; PD vrea explicatii de la Ministerul de Interne; PRM instiga muncitorii la greva generala
Ultima ora
La ora 19,00, prefectul Manta a tinut o conferinta de presa: "Cu reprezentantii minerilor au negociat, practic, acest comunicat (al Guvernului si al Presedintiei - n.n.). Am incercat sa depasim starea de anormal... Ceva, ceva am depasit, dar urmeaza reactia liderilor". Manta a precizat ca l-a invitat si pe Miron Cozma la negocieri. "I-am comunicat ca ii asiguram securitatea, dar ii este teama ca va fi arestat cand va intra in Prefectura - asa ceva nu se va intampla, cel putin pe perioada negocierilor". Prefectul a mai spus ca le va oferi, peste noapte, minerilor "cazare" la Sala Sporturilor din Tg. Jiu, dar acest lucru "si ce se va intampla la noapte depinde de lideri". (Isabela Manta, Marius Nitu)
Luni, 25 ianuarie 1999
In loc sa fie trimisi in fata Tribunalului Militar, autorii dezastrului Bumbesti-Costesti,
Dejeu si generalii Zaharia si Lupu - tinuti cu inversunare in functii de presedintele Constantinescu
Desfasurarea operatiunilor MI din saptamana neagra, care tocmai s-a incheiat, se constituie ca o premiera mondiala absoluta. Nici in cea mai obscura uganda africana sau ecuador sud-american, unde loviturile de stat sunt o chestiune de prestari servicii, nu cred ca s-a vazut un asemenea carnaval al groazei. Acum, dupa ce lucrurile s-au mai linistit (pentru cat timp, nu se stie), iata noi elemente care vin sa configureze acest teribil peisaj dupa batalie:
- Ex-ministrul Gavril Dejeu i-a propus presedintelui Constantinescu destituirea generalului Gh. Lupu imediat dupa cedarea barajului din defileul Jiului. Presedintele Constantinescu a refuzat, motivand ca nu se schimba comandantii "in focul luptei".
- Presedintele Constantinescu a tinut cu dintii de Gavril Dejeu in functia de ministru de Interne, pana dincolo de orice limita a ratiunii si bunului-simt.
Propunerea de eliberare din functie a lui Dejeu fusese semnata de premierul Radu Vasile inca de luni, 18 ianuarie, iar presedintele se mai codea inca, dupa Costesti, sa ii dea curs.
- Barajele de la Costesti si din defileul Jiului au fost organizate sub comanda gen. Teodor Zaharia. Si in clipa in care scriu aceste randuri, presedintele Constantinescu se straduieste sa-l mentina in functie pe autorul acestor dezastre, omul sau, gen. Teodor Zaharia. Omul sau... Ca fapt divers, generalul Zaharia nu este altcineva decat fostul om de casa ante 1996 al gigantului gandirii pedeseriste din nordul Moldovei, Ion Solcanu. Actualmente, porecla lui Zaharia, atat printre mineri, cat si in MI, este "eroina de pe Jii".
- Gen. Gh. Lupu a parasit batalia de la Costesti azvarlindu-se in portbagajul unui Volkswagen Vento al Politiei, dupa ce isi abandonase uniforma si pe prefectul Curcaneanu in mainile minerilor. Astfel ascuns, a ajuns intr-o casa particulara, de unde delira cu privire la o contralovitura "fulgeratoare" impreuna cu trupele MApN. Acest Lupu era in decembrie 1989 lt. maj. la sectia 6 Militie Bucuresti si a participat activ la reprimarea revolutionarilor.
- Harta operatiunilor de la Costesti a fost o simpla harta turistica pe care Gavril Dejeu facea gogoloaie cu carioca.
- Nici una dintre unitatile de diversiune si actiuni psihologice nu au fost mobilizate pentru operatiuni.
- Minerii au patruns pe frecventele MI, reusind sa asculte tot ce vorbeau intre ei comandantii.
- Masinile blindate ale jandarmilor au fost orientate cu botul spre frontul minerilor, adica exact invers decat trebuia. (...)
Cristian Tudor POPESCU
Joi, 21 ianuarie 1999
Raul e deja facut
Ieri a fost o zi incordata pentru Romania. Poate cea mai incordata zi din ultimii ani. O asteptare grea ca o stanca din Defileul Jiului ne-a apasat pe toti. O unica intrebare a stat pe buzele tuturor romanilor: vor ajunge minerii la Bucuresti? Cu alte cuvinte, ne paste, din clipa in clipa, o noua mineriada - a cincea? Ce va veni dupa? (...)
Cu fiecare kilometru parcurs de coloana minerilor dinspre Targu Jiu spre Horezu, tensiunea populatiei crestea. In localitatile prin care au trecut minerii, sute si mii de oameni au iesit la porti, fie din pura curiozitate, fie manati de impulsul propriilor nemultumiri, chiar daca acestea nu au nimic comun cu cele ale minerilor.
In jurul pranzului s-a anuntat ca la Brasov muncitorii de la "Tractorul" si de la "Autocamioane" au iesit, cu miile, in strada, marsaluind spre prefectura. Pasurile lor, redactate in patru puncte, au fost discutate de catre liderii sindicali cu prefectul Opris. Manifestantii au strigat lozinci taioase la adresa autoritatilor. Presedintele FPS a fost nevoit sa iasa pe posturile de televiziune si sa dea cerutele lamuriri. Oamenii s-au calmat si - ardeleni disciplinati - s-au imprastiat pe la casele lor. Nu inseamna catusi de putin ca peste acest conflict de munca s-a asternut pacea bunei intelegeri. Nici peste acesta, nici peste altele - mii, care mocnesc la ora actuala. Doar ca mitingul de la Brasov, conflictul de munca din invatamant sunt exemple ale rationalitatii: lucrurile nu se pot rezolva cu pumnul ridicat sau cu Molotovul, ci numai prin dialog si negocieri.
Marsul motorizat al minerilor s-a desfasurat lin, cu cateva opriri pentru alimentare, pe tot parcursul zilei de ieri. Fortele de ordine au asteptat cu ingandurare in dispozitive. In timpul acesta, dinspre partea Executivului, comunicatele s-au tinut lant. In cateva dintre ele s-au strecurat erori impardonabile, dar ceea ce a contat cu adevarat a fost ca Guvernul a lansat din nou minerilor invitatii la dialog. Tensiunea care a plutit deasupra Capitalei ca un gaz de lupta s-a facut simtita si in Palatul Victoria, pana in cabinetul primului-ministru. Desi nu a iesit cu o iota din agenda sa de lucru, desi afisa o anumita siguranta de sine, premierul Radu Vasile avea chipul pamantiu, parand, in anumite momente, copia fidela a sefului de orchestra de pe Titanic, care isi onoreaza angajamentul, chiar daca, cu multa apa la bord, corabia se inclina periculos. Dovada, decizia de a numi o noua comisie de negociatori guvernamentali, desi la ora cand a fost transmis comunicatul liderii minerilor pareau surzi la orice incercare de dialog si cu ochii tinta spre Bucuresti.
Pe de alta parte, ieri dupa-amiaza s-a inregistrat si o reactie transanta din Palatul Cotroceni: presedintele Emil Constantinescu, uzand de prerogativele sale constitutionale, a convocat Parlamentul in sesiune extraordinara. Astazi, liderii partidelor parlamentare sunt invitati la o intalnire la Cotroceni, pentru a stabili - conform uzantelor - ordinea de zi a sesiunii extraordinare. S-a subliniat expres ca aceasta sesiune nu se intruneste pentru declararea starii de urgenta sau a starii de necesitate - demers care ar intra tot in atributiile prezidentiale. Motivul, declarat explicit, pentru care presedintele Constantinescu cere convocarea sedintei extraordinare a Parlamentului este acela ca greva generala a minerilor din Valea Jiului, pornita ca o actiune sindicala, a degenerat intr-o actiune politica. La ora la care trimitem la tipar aceasta editie a ziarului, se stie ca minerii vor innopta la Horezu. Noaptea e un sfetnic bun, deopotriva pentru guvernanti si pentru masa protestatarilor. Nimic nu e de refuzat astazi. Toate mijloacele posibile sunt de dorit, permise si necesare, pentru stoparea acestei situatii, care altfel risca sa ia proportii fatale. Raul e deja facut. Mai raul ar pune pentru decenii Romania intre paranteze. (...)
Lelia MUNTEANU