Care este compoziţia aerului de pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

A fost făcută o descoperire foarte importantă privind atmosfera din jurul Lunii, în cadrul unei cercetări publicate în revista de specialitate „Geophysical Research Letters”.

Nava spaţială „NASA Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer” (LADEE), care a orbitat în jurul Lunii în intervalul 6 octombrie 2013 şi 7 aprilie 2014, a confirmat ipoteza conform căreia exosfera (stratul atmosferic situat la o altitudine de peste 500 km deasupra Pământului) este de 100 trilioane mai puţin densă decât atmosfera nivelului maritim, conform iflscience.com.

De asemenea, spectometrul neutru de masă al LADEE a descoperit că exosfera este compusă aproape în întregime din argon, heliu şi neon, adaugă sursa citată. 

„Prezenţa elementului chimic- neon în exosfera Lunii a devenit un subiect controversat încă de când a avut loc misiunea Apollo” a declarat Mehdi Benna, cercetător al NASA Goddard Space Flight Center. 

Exosfera Lunii este compusă din vânt solar care are în compoziţie în cea mai mare parte hidrogen şi heliu, însă conţine şi alte elemente chimice. Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât elementele chimice predominante se schimbă, astfel că la ora 1 noaptea predomină heliu, la ora 4 noaptea predomină neonul, iar dimineaţa, când răsare soarele, predomină argonul. 

Descoperirea cercetătorilor poate avea implicaţii majore pentru următoarele expediţii pe Lună. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite